2021-2022

День героїв Небесної Сотні


В умовах бурхливого сьогодення особливо важливими є дати, пов`язані з національним відродженням, збереженням державних кордонів та відстоюванням інтересів нації. Саме таким є День вшанування пам`яті Героїв Небесної Сотні - активістів Євромайдану, які поклали свої життя заради нашої держави. 20 лютого 2014 року стало однією з найтрагічніших дат в історії України: у цей день на Майдані загинуло найбільше активістів Революції Гідності.

У межах розпочатого по всій країні "Марафону єднання" учні 8Б, разом з Колесніковою Ю.С., взяли участь в патріотичному заході "Герої не вмирають!..." Під час заходу діти згадали події Євромайдану та Революції Гідності, поглибили своє уявлення про Героїв Небесної Сотні, декламували вірші про їх подвиг, опрацьовували візуальні джерела щодо подій "кривавого четверга" та взяли участь у тренінгу "Ланцюжок миру", під час якого віддали пошану Героям за допомогою свічок та голубів миру. 

Заграфова О.М. провела класну годину до "Дня вшанування героїв Небесної Сотні" в 9-Б класі. Учні пригадали історію Революції Гідності, ознайомилися з біографією декого з представників Небесної Сотні, проведи бесіду щодо Дня єдності.

Учні 5-а та 5-б на уроці історії ,разом з Корнюхіною А.В., дізналися про причини революції гідності, основні події, познайомилися з героями Небесної сотні, пам’ятниками встановлені в їх честь, наслідками революції гідності.

Герої Небесної Сотні – уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості. Завдяки їм Україна вистояла тоді. Пам’ятаймо їх жертву і стоїмо зараз, міцно і непохитно!

Слава Героям України!

День Державного Герба України


19 лютого 1992 року Верховна Рада затвердила Державний Герб незалежної України – золотий тризуб на синьому щиті.

Конкурс на проєкт Державного Герба України розпочався влітку 1991 року, ще до розпаду Радянського Союзу. У конкурсі взяли участь близько 200 проєктів, які пізніше надіслали до Центрального державного архіву. Майже кожне конкурсне зображення містило тризуб. Перемогу здобула робота відомого українського художника Івана Турецького та видатного культурознавця та історика Андрія Гречила.

Учні початкових класів провели заходи до Дня державного герба України:

  • Година державності"Герб України-символ моєї свободи "(2-А клас разом з Крамар Н.П.),

  • Патріотична фотозона (3-Б разом з Треус І.С.),

  • відеолекторій"Стань же окрасою цілого світу,наша свята Україно!"(4-А разом з Голоцуковою Л.М.)

  • флешмоб "З Україною в серці"(4-Б разом зі Стернард І.Л).

Учні 3-А провели класну годину"Державні символи України". Діти підготували повідомлення про те, коли було проголошено Україну незалежною державою, дізналися які важливі атрибути нашої держави,читали вірші дитячої поетеси Наталки Поклад, яка є авторкою віршів про український герб та прапор. Також подивилися мультфільм "Державні символи України", намалювали малюнки , взяли участь у флешмобі "Ми - українці, пишаймося цим".

Вже багато століть герб єднає українців та надає сил. Український тризуб уособлює для нас зв’язок поколінь, прагнення українського народу до власної державності, соборності та незалежності.

Всеукраїнський урок з медіаграмотності – 2022


18 лютого 2022 року, онлайн-урок для нушівців Маріупольської школи № 64 розпочався з дивного повідомлення. Учні читали, здивовано перемовлялися, а учителів все не було. Раптом з екранів моніторів почулось: « Я не вірю! Це фейк!». «Так! Це неправда, он скільки помилок!» - понеслось звідусіль. Обізнані та кмітливі учні 2 –А, 3 – Б, 4 – А та 4 – Б класів знову не розгубилися!!!

Так цікаво розпочався Всеукраїнський урок з медіаграмотності для учнів початкових класів Маріупольської ЗОШ №64, на якому учні вчилися критично оцінювати медіа, аналізувати інформацію, розрізняти факти та судження. Учителі Крамар Н.П., Треус І.С, Голоцукова Л.М., Стернард І.Л. підготували ігри, ребуси, аудіо- та відеоматеріали, які допомогли учням опанувати важливі поняття медіаграмотності та медіагігієни. Наприкінці нушівці 2 –А, 3 – Б, 4 – А та 4 – Б класів запропонували всім учням школи приєднатися до конкурсу малюнків та плакатів #StopFake.

18.02.2022 відбувся урок медіаграмотності у 8-Б класі ( кл.керівник Марфлюк Л.В.) під гаслом " Бути медіаобізнаним - потреба сучасного суспільства". На цьому цікавому та корисному заході учні отримали завдання і, як справжні фактчекери самостійно досліджували правдивість та хибність новин, використовуючи різні джерела інформації. Завдяки проведеному заходу, учні набули корисних навичок, які мають прищеплюватись змалечку, і показали високий рівень медіакомпетентності. Відтепер вони зможуть запобігти поширенню маніпуляцій чи фейків і мають навички елементарної інформаційної гігієни.


Безбар`єрна грамотність


21 січня 2022 року в Міністерстві освіти і науки відбувся інформаційний захід «Година безбар’єрності». Він присвячений тлумаченню основних принципів безбар’єрного середовища як нової суспільної норми, що потребує змін у свідомості; нові підходи до інтеграції людей з маломобільних груп у суспільство, необхідності використання принципів безбар’єрності у щоденній роботі та необхідності правильної комунікації з суспільством. Також під час «Години безбар’єрності» презентовано «Довідник безбар’єрності» (bit.ly/33VoMfk) та відеокурс «Безбар’єрна грамотність» (bit.ly/33BpS01). Відеозапис заходу можна переглянути на YouTube каналі МОН України за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=LRSp00DX0Jc&t=5s

9 лютого 2022 р. відбулася онлайн зустріч від Офісу радниці - уповноваженої президента України з питань безбар’єрності. На заході вчителів познайомили з освітнім серіалом «Безбар`єрна грамотність» та надали можливість пройти навчальний відеокурс «Безбар’єрна грамотність» (https://osvita.diia.gov.ua/courses/barrier-free-literacy) та отримати відповідний сертифікат. Вчителі ЗОШ 64 успішно пройшли тестування та отримали іменні сертифікати.

ВИМОГА ЧАСУ. ДІТИ І МІННА БЕЗПЕКА


На жаль, ми живемо у складний час, тому проблема мінної безпеки наразі є надзвичайно актуальною. Навчити дітей правильно поводитись із незнайомими вибухонебезпечними предметами, діяти у надзичайних ситуаціях – одна із головних задач сьогодення.

У Маріупольській школі № 64 для нушівців 4-А класу, 7-А, 7-Б була організована відеозустріч, на якій Овчаренко Денис Олегович, представник HALO Trust, організації, що займається знешкодженням наземних мін і боєприпасів, ознайомив дітей з правилами мінної безпеки. Лаконічно, послідовно, чітко та зрозуміло Денис Олегович розповів про наслідки недотримання мінної безпеки, навчив правил та алгоритмів мінної безпеки. Під час відеозустрічі діти задавали питання, переглянули навчальні відеоролики, обговорили з Денисом Олеговичем конкретні життєві ситуації, які можуть трапитись.


Дякуємо Овчаренку Д.О. та організації HALO Trust за співпрацю!

День безпечного Інтернету


У другий вівторок лютого у світі відзначається День безпечного інтернету. Цього року подія припадає на 8 лютого. В Україні День безпечного Інтернету відзначається з 2009 року за підтримки “Майкрософт Україна”. Цього дня проводяться різноманітні конференції, круглі столи, “прямі лінії” за участю експертів, спрямовані на популяризацію механізмів безпечної роботи в мережі, обговорюються питання інтернет-етики, загроз протизаконного контенту.

Учні 1 класу, під керівництвом Рудської М.Р. у День безпечного Інтернету здійснили подорож до країни "Інтернет" разом з героями мультфільму, розібрали ситуації на тему "Безпечний інтернет" та визначили правила поведінки у інтернеті.

"Безпечний інтернет "- актуальна тема сьогодення. В ігровій формі учні 2-А класу, разом з Крамар Н.П., дізнавались пізнавальну інформацію, переглянули цікаве відео про поведінку в інтернеті, Самостійно пройшли тест та надіслали результати. Всі пройшли тест на " відмінно"!

Вчитель 2-Б Ротаньова В. В. показала учням презентацію, провела бесіду, діти повторили правила користування Інтернетом, переглянули мультфільм.

Учні 3-А класу разом з Петренко Н.А. провели урок-подорож у "Країну безпечного інтернету. Діти дізналися про історію виникнення інтернету, повторили основні правила безпечної поведінки в інтернеті. Провели рольові ігри за допомогою улюблених іграшок, змоделювали різні ситуації, з якими можна стикнутися в інтернеті.

9 лютого в З - Б класі разом с класним керівником Треус І.С. був проведений захід до Дня безпечного Інтернета. Діти подивились відео "Безпека в Інтернеті", презентацію, відбувся круглий стіл, за яким учні поміркували "Чи небезпечний Інтернет?", наприкінці намалювали малюнки та підвели підсумки.

Нушівці 4 – А класу (учитель Голоцукова Л.М.) переглянули відеоматеріали, дали відповіді на запитання вікторини та тестів, повторили правила безпечного інтернету.

8 лютого у 4 – Б класі пройшов онлайн урок до Дня безпечного інтернету під керівництвом Стернард І.Л. Учні повторили правила безпечного інтернету, переглянули відеоматеріали, прийняли участь у конкурсі малюнків «Безпечний Інтернет».

Класний керівник 5-Б, Баглюк Владислава Романівна доєдналась до Всеукраїнського онлайн флешмобу освітян до Дня безпечного Інтернету, який відбувся 8 лютого. Наш освітній заклад було відмічено на карті учасників флешмобу. Під час заходу були презентовані можливості цифрових інструментів Google Workspace for Education, переваги використання Google Класів для організації освітнього процесу та "Посібник із безпеки дітей в Інтернеті". Учасники заходу виконували вправи у віртуальних кімнатах разом з освітянами України, отримали рекомендації щодо обережності і відповідальності під час роботи в інтернеті, дізналися як використати готові методичні рішення для формування навичок інформаційної безпеки, отримали у подарунок підготовлений кейс для впровадження в освітній діяльності. Користуючись нагодою методичні розробки було використано на класній годині з 5-Б до Дня безпечного Інтернету. Учням було запропоновано різні завдання, завдяки яким зрозуміло на прикладах як може бути спотворена інформація на просторах Інтернету та наскільки важливо не втрачати пильність.

Учні 10 (класний керівник Маляренко Т.О.) та 11 класів (класний керівник Танасієнко Ю.Л.) показали високі результати з тестування «Безпека в інтернеті».Учениця 11 класу Репецька Вікторія створила інтелект-карту «Інформаційна безпека» (учитель Голоцукова Л.М.)

ТАК ТРИМАТИ! МОЛОДЦІ!

Тренінг "Прокачай свою мрію"


Щоб досягти успіху, потрібно не тільки мріяти, але й діяти! Мрія – це не лише певна уявна картинка свого майбутнього, а цілий шлях, що складається із прийняття рішень, вчинення певних дій та докладання постійних зусиль, задля її досягнення. Після тренінгу підлітки починають усвідомлювати, що їх мрія може стати реальністю. Але ця реальність потребує часу, праці, зусиль та ресурсів. Отже, для того, щоб стати успішним важливо постійно прокачувати свої life skills. Для цього необхідно навчитися будувати здорові стосунки, вміти мислити позитивно, конструктивно вирішувати конфлікти та бути фінансово грамотними.

7 лютого пройшов он-лайн тренінг для учнів старших класів (9-А, 9-Б, 10 класи) спільно з всеукраїнським освітнім проєктом “Y1317” – розвиток навичок успішного життя для дітей та молоді 13-17 років. Їхня мета – допомогти молоді усвідомити важливість планування власного життя, формулювання мрії та розширення знань щодо видів мотивації досягнення цілей, а також способів відновлення особистісних ресурсів на шляху досягнення життєвих цілей.

Всесвітній день читання вголос

Щорічно у першу середу лютого світ відзначає цікаве й доволі молоде свято – Всесвітній день читання вголос. Цю подію започаткував міжнародний освітній проєкт «LitWorld» у 2010 році. У 2022 році Всесвітній день читання вголос відзначається 2 лютого. Ця подія має за мету заохочення людства, а найбільше – молодого покоління, до читання книг. Крім того, свято надихає до спілкування та обговорення прочитаного з родиною та друзями. Для святкування достатньо обрати цікаву книжку й знайти слухачів.

1 лютого 2022 року Державна науковопедагогічна бібліотека імені В. О. Сухомлинського НАПН України спільно з Всеукраїнською асоціацією Василя Сухомлинського до Всесвітнього дня читання вголос проводить Всеукраїнську мережеву бібліотечну акцію «Читаємо казки В. О. Сухомлинського».

В честь цієї події учні 3- а (під керівництвом Н.А.Петренко), 4-а ( під керівництвом Л.М. Голоцукової), 4-б (під керівництвом І.Л.Стернард) підготували виразне читання найулюбленіших казок В.О.Сухомлінського у вигляді відеороликів.




video-20ce123747c4692bfb5fe83b7553fdfa-V.mp4
Дьяченко Анастасія, 4 - А, ЗОШ 64.mp4
1.mp4
2.mp4

День пам`яті героїв Крут


Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років. Завдяки звитязі та сміливості молодих українських вояків 29 cічня 1918 р., більшовицький наступ на Київ було зупинено на чотири дні, що дало змогу укласти Брестський мир між Українською Народною Республікою і державами Четверного союзу.

Після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за державну незалежність. На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року.

Учні 5-их класів на уроці історії, разом з вчителькою Корнюхіною А.В., дізналися про важливі передумови та причини початку української революції, переглянули відео про Героїв Крут: дізнавшись про героїчний подвиг героїв, основні сили битви, наслідки, прийняли участь у вікторині та отримали пам ятні подарунки.

Сміливість та жертовність крутянців зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому героїв Крут у публіцистиці часто називають “першими кіборгами”.


180 років від дня народження Архіпа Івановича Куїнджи


27 січня вчителька мистецтва Семенченко Р.Ф. провела урок у 8-б класі, присвяченний 180-річчю від дня народження А.І.Куїнджі: "Куїнджі А.І. - мастер світла".

Учні не тільки дізналися цікаві факти з біографії художника, а й були вражені його картинами. Також у цей день учениці 10 класу Шушакова М., Плотнікова П., Бубнова Г., Квятковська М. майстерно намалювали портрети художника і копію картини "Березовий гай".

190 років від дня народження Івана Івановича Шишкіна


25 січня 2022 року виповнюється 190-років від дня народження видатного художника-пейзажиста Івана Шишкіна. Учні 5-А, 5- Б, 7-А класу ЗОШ №64 вирішили ближче познайомитися з життям та творчістю талановитого живописця,разом з вчителем Львовою Л. О. під час уроку образотворчого мистецтва завітали до бібліотеки-філії для дітей ім. В. Маяковського на годину-знайомство "СПІВЕЦЬ РІДНОЇ ПРИРОДИ".

Урок-знайомство з творчістю І. Шишкіна, який провели співробітники бібліотеки-філії ім. В. Маяковського для учнів 5-Б класу ЗОШ №64 (вчитель Львова Л. О.), надихнув п`ятикласників на створення власних художніх шедеврів. Подивіться, які чудові зимові пейзажі намалювали діти прямо під час цього незвичайного уроку!



Тематичний урок Україна - це ми


22 січня Україна святкує свято Соборності. Під керівництвом Кодберг Г. С., учні 7- а класу провели тематичний урок на тему "День Соборності - свято Єдності".

Школяри ознайомилися з відеопрезентацією, взяли участь у вікторині, попрацювали з кросвордами, хмаринками слів, розмальовками, ознайомилися з Актом проголошення соборності, створили ланцюжок єдності.

Бесіда з профорієнтації

22 січня для учнів 10-11 класів була проведена бесіда щодо профорієнтації. До школи завітали представники Академії поліції та Донецького юридичного університету. Цікаво, доступно розповіли про професію поліцейського, умови вступу до навчальних закладів та курсову підготовку з основних предметів ЗНО.

Корисною інформацією старшокласники зацікавилися та відвідають заклади.

Флешмоб до Дня Соборності України


День 22 січня увійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Саме цього дня у 1919 році на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.

Учні ЗОШ 64 залучилися до флешмобу від наймолодших до найстарших класів у вигляді класних годин, тематичних уроків, екскурсій, ранкових зустрічей, концерту:

  • Вчителька 1 класу Рудська Марія Романівна познайомила учнів з подією за допомогою мультимедійної презентації та Кубиків Блума, а учні створили вітальні листівки.

  • "Схід і Захід разом" під таким гаслом пройшла класна година до Дня Соборності України у 2 - А класі, під керівництвом Крамар Н. П.

  • 2 - Б провів захід до Дня Соборності України "Україна єдина", під керівництвом Ротаньової В. В., де діти дізналися про цю подію та створили вітальні листівки.

  • Учні 3 - А провели класну годину" З Днем соборності, Україно!", під керівництвом Петренко Н. А. Діти підготували цікаві факти про цю історичну подію, подивились документальний фільм та виготовили розмальовку-поробку присвячену цій даті.

  • У 3 - Б класі було проведено до дня Соборності пізнавальну гру, під керівництвом Треус І. С.

  • Урочисто та піднесено пройшла ранкова зустріч нушівців 4 – А класу (класний керівник Голоцукова Лідія Миколаївна), присвячена 103-річниці Дня Соборності та Свободи України. На урочистий захід завітала бібліотекар школи Прчетич Світлана Володимирівна, яка розповіла дітям про те, що саме цього дня 103 роки тому, в 1919 році, відбулася ключова для сучасної України подія на шляху до єдності і незалежності держави – проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Світлана Володимирівна акцентувала увагу учнів на тому, що лише в єдності дій та соборності душ ми можемо зробити рідну країну незалежною, сильною і процвітаючою.Наприкінці урочистого заходу учні 4 - А класу створили вінок єдності та заспівали Гімн України!

  • До дня Соборності України 21 січня пройшов захід у 4 – Б класі на тему «Моя Україна – соборна і вільна». Діти читали багато цікавих віршів про Україну, повторили державну символіку, обговорили, що ж саме в собі несуть поняття «соборність» та «патріот».

  • Не залишили без уваги цю подію і учні старшої ланки (8 - Б, 9 - Б, 10), які створили патріотичні плакати та завітали до бібліотеки на книжкову виставку "103 роки Дня соборності України".

  • Під керівництвом Колеснікової Юлії Сергіївни були проведені тематичні уроки: у 7 класах уроки пам`яті "З Україною в сердці", у 8 класах арт-лекції "Пам`ятні дати історії" та урок-вікторина "Украініада".

  • Наприкінці учні прийняли участь у танцювальному марафоні під українські пісні, які підготували вчитель - організатор та учениці 10 класу - Власова Є., Пилипчук Е., Зубанова Т.

Сьогодні нас розділяють різні епохи, але об’єднують однакові прагнення. Хай розум, воля і любов до рідного краю згуртують нас для здійснення високої мети – щасливого і гідного життя, процвітаючої, могутньої, соборної України!

Слава Україні!


140 років від дня народження Алана Александра Мілна


18 січня 2022 року виповнюється 140 років від дня народження "батька" Вінні Пуха - Алана Мілна. З нагоди цього чудового ювілею до бібліотеки-філії для дітей ім. В. Маяковського завітали учні 4 класу ЗОШ №64 (вчитель Голоцукова Л. М.) та учні 3 класу ЗОШ №64 (вчитель Петренко Н.А).

Діти прослухали цікаву розповідь про життя і творчість улюбленого письменника, подивилися мультфільм про Вінні Пуха та взяли участь у різноманітних цікавих вікторинах, іграх і конкурсах.

Годівничка для синички


Зима - найскладніший час у житті птахів. У холодну пору їм складно добувати собі їжу самостійно. Тому дуже важливо підгодовувати пташок у цей період.

Під час ГПД учні 3-4 класів ЗОШ №64, разом з Дємішевою Маргаритою Олександрівною, виготовили різноманітні годівнички зі звичайних матеріалів - пляшок, яєчних лотків, пакетів з-під соку. Туди учні поклали зерна вівса, пшеничну, кукурудзяну крупи. А на прогулянці діти розвісили годівнички на шкільному подвір'ї.

Смачного, пташки!

Міжнародний день "Дякую"


А чи знаєте Ви, чому сьогодні, 11 січня 2022 року, в Маріупольській школі №64 обличчя учителів та учнів світилися від щастя? Саме так! Учні початкової школи відзначали Міжнародний день «Дякую!»

Найтепліші, найрідніші слова подяки лунали з вуст малюків для батьків та рідних! Малюки 1-4 класів із захопленням розповідали про свої відчуття, про радість в очах батьків, про те, що це так приємно приготувати смачний чай для милої бабусі, обійняти сестричку, поговорити по душах із татом, подякувати та допомогти мамі, і дуже дивувались, чому вони не робили таких приємних речей раніше, адже це так просто…

Не забули діти подякувати улюбленим учителям, а також привітати кухарів, медсестру, бібліотекарів, техпрацівників.

Відгукнулися і батьки, які подякували адміністрації школи та вчителям початкових класів, а саме: Рудській Марії Романівні, Маяк Марії Василівні, Дємішевій Маргариті Олександрівні, Крамар Надії Петрівні, Ротаньовій Вікторії Володимирівні, Треус Ірині Станіславовні, Петренко Ніні Анатоліївні, Голоцуковій Лідії Миколаївні, Стернард Інні Леонідівні, за таке чудове свято, за виховання у маленьких школяриків таких людських чеснот, як любов та вдячність.

З Новим роком та Різдвом Христовим!


Напередодні новорічних свят до нашої школи завітали представники прес-центру окремого загону спеціального призначення "Азов" 12-ої бригади Національної Гвардії України імені Д. Вишневецького в Маріуполі.

Учні 7 - А та 8 - Б класів підготували віршоване відеопривітання військовим та взяли участь у всеукраїнському флешмобі, під час якого школярі з усіх куточків України вітають військових із зимовими святами.

Прес-центр полку "Азов" не випадково завітав саме до нашої школи, адже наша співпраця розпочалася ще з жовтня 2021-2022 навчального року низкою цікавих та пізнавальних зустрічей.

Щиро сподіваємося на здійснення всіх побажань, якими діти привітали захисників України.

Правила дорожні знай, дотримуйся, навчай


24 грудня учні 9-А класу провели квест з Правил дорожнього руху " Правила дорожні знай, дотримуйся, навчай!", для учнів 7-А класу. Напередодні зимових канікул, діти в ігровій формі закріпили знання дорожніх знаків, правила руху через дорогу групами, правила поведінки в громадському транспорті, рухи регулювальника.

Гра вийшла цікава та корисна, як для учнів 9-А класу, які разом із класним керівником, Львовой Л. О. готували це заняття, так і для учнів 7-А класу, які із захопленням виконували різноманітні завдання.

Пізнавально-розважальна година "Новорічно-різдвяні традиції різних країн світу"


Напередодні новорічно-різдвяних свят (24 грудня ) працівники бібліотеки-філії ім. В. Маяковського провели для учнів 8-Б класу ЗОШ №64 (вчитель Марфлюк Л. В.) пізнавально-розважальну годину "Новорічно-різдвяні традиції різних країн світу".

Учні під час заходу дізналися про те, як святкують Різдво та Новий рік у Великій Британії, Греції, Іспанії, Німеччині та США. Діти розгадали тематичний кросворд, відповідаючи на запитання вікторини та заробили новорічні кульки, якими прикрасили свої новорічні ялинки. Також учні взяли участь у веселих та цікавих іграх, конкурсах. А в нагороду за активність отримали смачні подарунки.


Екскурсія до рятувальної частини МЧС 22


23 грудня учні 7-А класу Маріупольської ЗОШ №64 разом зі своїм класним керівником Ганною Степанівною Кодберг відвідали рятувальну частину МЧС 22, під час екскурсії з дітьми було проведено інструктаж з правил пожежної безпеки та поведінки у надзвичайних ситуаціях.

Рятувальники ознайомили дітей з комплектацією пожежних та рятувальних машин та дали змогу спробувати себе у ролі рятувальників. Всі отримали багато позитивних емоцій та пам‘ятки з правил безпечної поведінки.

Новорічне свято для учнів молодших класів


Самоврядування школи підготувало розважальну програму для молодших школярів. Діти допомогли врятувати посох Діда Мороза від постійно незадоволеного Грінча. Герої влаштовували конкурси, завдання, змагання для дітей. Завершили свято веселими танцями з учасниками вистави.


День святого Миколая


17 грудня на базі школи №64 учнями старших класів для початкової ланки було підготовлено і проведено казку до Дня Св. Миколая. Діти із захопленням спостерігали за подіями, а особливо за витівками чортів. Вони мали можливість пограти в рухливі ігри, а також потанцювати з героями казки.

До 3-Б класу завітав Святий Миколай. Діти побували на святі. Розповідали вірші, співали пісні, танцювали. Радість, щирість та усмішка у дитячих очах - це справа творити добро, дарувати один одному любов та доброту. Від свого покровителя Святого Миколая учні отримали миколайчики.

Не залишив без солодких подарунків Святий Миколай і діточок 2 класу ЗОШ № 64 (вчитель Крамар Н. П.), які завітали на свято до бібліотеки для дітей ім. В. Маяковського

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС


14 грудня – день, коли Українська держава вшановує героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Насамперед, це день мужніх та самовідданих людей, які у 1986 році прийняли доленосний виклик, щоб захистити не тільки Україну, але й усе людство від руйнівного впливу зруйнованого внаслідок аварії на Чорнобильської АЕС 4-го енергоблоку.

Силами понад 600 тисяч ліквідаторів за рекордно короткий термін, 206 днів, у 1986 році було побудовано об’єкт «Укриття» (саркофагу). Це перша захисна споруда, яка дозволила пом’якшити згубний вплив мирного атома, що вийшов з-під контролю.

Сьогодні наш обов’язок – пам’ятати про учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які є прикладом мужності, самовідданості та високого професіоналізму.

До дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у ЗОШ №64 було презентовано книжкову виставку, продемонстровані документальні кадри з міста трагедії. Освітяни вшанували пам'ять героїв учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС хвилиною мовчання.

Шановні ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції! Низький уклін вам за вашу мужність і подвиг. Нехай Господь пошле вам міцного здоров’я, благополуччя і достатку у родинах. Мирного неба над головою та довгих і щасливих років життя. Хай залишиться в минулому й ніколи не повториться жах Чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир та спокій.


Феномен українського козацтва


Напередодні зимових свят, коли з особливою любов'ю і теплотою згадуються народні традиції, хочеться також пригадати й ті сторінки історії України, які є серцем і душею нашого народу, хранителями його звичаїв і традицій. Саме таким є українське козацтво - серце і душа нашої Батьківщини.

З метою нагадати дітям про героїчне минуле українського народу до учнів 8б класу завітали представники Окремого загону спеціального призначення "Азов" 12-ої бригади Національної гвардії України імені Д.Вишневецького з ілюстрованою лекцією "Феномен українського козацтва". Це вже друга зустріч військових з дітьми нашої школи, надалі планується продовжити цикл лекцій з цієї же теми.

Під час зустрічі учні поглибили своє уявлення про козацький вишкіл, особливості ведення бою, використання зброї, специфіку освітньої та військової підготовки козаків, виховання джур та молоді в історичних умовах Нового часу. Разом з учителем історії Колесніковою Ю.С. та класним керівником Марфлюк Л.В. діти з'ясовували витоки феномену українського козацтва, дискутували щодо видатних постатей епохи, приходили до одностайної думки стосовно ролі козацтва в історії України.

Набуті знання стануть учням у нагоді як під час подальших уроків історії, так і для участі у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі "Сокіл" ("Джура"), в якій активно бере участь наша школа.


Тиждень милосерддя та турботи


З метою формування моральної активності особистості, відповідальності, милосердя, готовності допомогти іншим, здатності прощати і просити пробачення, у 4 – Б класі 14 грудня пройшов захід під девізом «Ти добро лиш твори всюди, хай тепло тобі повнить груди!».

Діти обговорювали різні ситуації, подивились мультфільми. Наприкінці заходу учні намалювали малюнки, у яких діти відобразили ті людські чесноти, які важливі саме для них та на яких тримається світ.

Учнями першого класу 13 грудня був проведений конкурс малюнків на тему "Що для мене добро?" та зроблений плакат "Ми - це Добро", де кожен залишив свою долоньку.

«Створюй коло безпеки!»

Практичний психолог школи разом з учнями 8А, 9Б та 10 класів провели інтерактивне заняття щодо профілактики булінгу та проявів насильства в учнівському середовищі за допомогою карткової ігрової методики «КОЛО безпеки».

Дана ігрова методика формує логічне мислення, а також систему уявлень щодо явищ насильства, форм та методів його попередження і подолання. Саме завдяки грі діти поринають у невимушену атмосферу, легше йдуть на контакт і активніше відповідають на питання. «Коло безпеки» містить в собі п’ять кіл, сьогодні ми розглядали деякі з них: «Загальні поняття про насильство» та «Дитина і булінг». Безпосередньо в форматі гри діти запам'ятовують та сприймають інформацію якнайкраще.

Відповідаючи на питання гри учасники дізналися, яки види насильства існують, що треба робити, якщо людина не може контролювати власну агресію та про те, що люди мають бути не толерантними до насильства. Також, учасники ознайомились з юридичними мірами відповідальності за вчинення булінгу, навчились відрізняти булінг від конфліктної ситуації, дізнались куди звертатись, якщо з ними трапився випадок булінгу тощо.


Лист до Лесі Українки від сучасників: тематичний урок в 7-А класі


Учнями 7-А класу було проведено захід присвячений Л.Українки. Учні підготували цікаві факти про поетесу, переглянули фільм про життєвий та творчий шлях Лесі. Також учням було запропоновано написати поетесі лист від сучасників, висловити свої враження від прочитанних творів та розповісти про сучасність.

"Ні, я жива! Я буду вічно жити!": тематичний урок в 9-Б класі

(присвячений творчості Л.Українки)


На літературному класному часі учні, разом з класним керівником Заграфовою О.М., ознайомилися з досі невідомими епізодами біографії та ліричними творами письменниці , що розкривають силу духу Лесі Українки.

Всеукраїнський пілотний проект "Мнемознайко"


Кожна людина хоче мати ідеальну пам'ять – наші учні розвивають свою пам'ять в легкій та цікавій формі, вивчаючи складні для засвоєння теми.

Маріупольська ЗОШ №64 приймає участь у Всеукраїнському пілотному проєкті для початкової школи "Мнемознайка"

Мнемонікою називають мистецтво запам'ятовування різної інформації у великому обсязі. Основні принципи її опанування – мнемотехніка, передбачає певну теорію і різні практичні прийоми. Основним завданням проєкту “Мнемознайко” – сформувати у дітей навичок самонавчання, підготуватися для подальшого навчання в старшій та вищій школі. Технологія освітньої мнемотехніки повністю відповідає принципам випереджувального навчання та наступності.

День милосерддя та турботи


Офіційний «Міжнародний день благодійності» був затверджений дещо пізніше, 17-го грудня 2012-го року на 58-му пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН, що відображено у відповідній резолюції № 67/105 і відзначається 5-го вересня. Метою свята є привернути увагу до проблем людей, пов’язаних із бідністю та гуманітарними кризами. ООН хоче нагадати про важливість благодійності та волонтерської діяльності.

Учень 3-Б класу Моренець Микита брав участь разом з батьками в акції "Зроби маленьке диво", де допомогав бездомним тваринам.

Круглий стіл "Молодь за права людини"


9 грудня 2021 року учні нашої школи Голіков Павло та Сербо Сергій під керівництвом учителя історії Колеснікової Ю.С. взяли участь у Міжкафедральному круглому столі "Молодь за права людини", що вібдувся на базі Донецького державного університету внутрішніх справ.

Подія була присвячена Міжнародному дню прав людини. У стінах університету за круглим столом зустрілася учнівська і студентська молодь з метою обговорити важливі та нагальні питання про права людини в Україні та світі.

Учасники порушували суспільно значущі та правничо суперечливі теми, обмінювалися думками, приходили до спільних рішень. Голіков Павло та Сербо Сергій висвітлювали правові проблеми, пов'язані з Інтернет-простором, медіаграмотністю та правом непорушності викладеної інформації.

За результатами участі у круглому столі хлопці отримали сертифікати від декана факультету.

День української хустки


7 грудня в усьому світі відзначають День української Хустки. Традиція була введена за ініціативи Президентки Міжнародного Клубу Успішних Жінок України, Людмили Станіславенко у 2019 році.

Сьогодні учні ЗОШ № 64 долучилися до участі у челенджі "Пов'яжи хустинку, що проводиться вчителями технологій територіальних громад області.

В школі було презентовано відеоролик, підготовлений вчителями технології та укр.мови. За яким, учням молодших класів, розповіли про один із головних елементів українського національного костюму.

Учениці 9-А класу продемонстрували свої навички пов'язувати хустки, та намалювали малюнки до Дня української Хустки.

Мій світ без насилля:

тематичний урок в 5-А та 11 класах


07 грудня Танасієнко Ю.Л та Санатарчук О.О. провели годину спілкування "Мій світ без насилля" в 11 та 5-А класах.

Учнів ознайомили з поняттям "домашнє насилля", його різновидами. Діти дізналися, як і де отримати допомогу.

Не ведусь: ми – герої безпеки в Інтернеті:

тематичний урок в 4-Б та 4-А


В рамках Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства” з метою формування у дітей навичок безпечної поведінки в Інтернеті вчитель Стернард І.Л. 7 грудня провела захід з учнями 4-Б класу «Не ведусь: ми – герої безпеки в Інтернеті».

В ході заходу діти виконували важливе завдання – порятунок Гуглика. Цей герой вивчає простори Інтернету і в цій подорожі потребував допомоги. Діти обговорювали правила безпечної поведінки в Інтернеті, визначили найпоширеніші онлан ризики та з’ясували, до кого варто звертатися у випадку небезпеки. Учні впоралися із завданням та врятували героя.

Учні 4-Б класу, під керівництвом Голоцукової Л.М., розв`язували життєві ситуації, склали правила безпечного користування інтернетом для порятунку головного героя гри.

Ми проти насилля: тематичний урок в 3-Б

У 3-Б класі була проведена акція"Ми проти насилля". Діти читали вірші, співали разом, міркували над важливими питаннями. Наприкінці уроку намалювали малюнки.

Моя суперсила - безпека в Інтернеті:

тематичний урок у 2-Б та 2-А


Урок "Моя суперсила - безпека в Інтернеті" створено за мотивами казки "Хаппі та її суперсила". Головний персонаж казки черепашка Хаппі, Тритон - злочинець в Інтернеті і мушка Мо, який врятував черепашку у ситуації онлайн-небезпеки.

Під час уроку учні 2-Б класу, під керівництвом Ротаньової В.,використали вправи "Так" чи "Ні", "Правда чи неправда", "Моя онлайн-безпека", ознайомилися з правилами користування Інтернетом. По завершенню учням була запропонована розмальовка.

Учні 2-А класу, під керівництвом Крамар Н., прослухали та обговорили казку про черепашку Хаппі, виконали інтерактивні вправи "Правда чи неправда", "Моя онлайн-безпека", розмалювали розмальовки з теми.

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»


Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок, збільшення розуміння та обізнананості про всі форми насильства, створення соціальний простору, вільного від насильства. 

Упродовж тисячоліть одна людина кривдить іншу людину, чинить насильство щодо неї. Прикро, що ми звикли сприймати насильство, як щось неминуче, адже прояви насильства порушують права людини, принципи її вільного та справедливого існування. І коли насильство чиниться поруч із нами чи в нас у домі, у школі, на вулиці, ми можемо й повинні зупинити його. 

В рамках цієї акції психологом школи були проведені тематичні онлайн заняття для учнів школи. Діти молодшої школи, після бесіди та перегляду тематичних відео, намалювали малюнки “Мій світ — без насильства!”

Діти середньої та старшої школи дізналися, що таке насильство, які види насильства бувають, розбирали ситуації з життя підлітків та дізнавалися, який вид насильства був присутній в різних ситуаціях та хто є агресором. Дізналися про причини насильства, які записували на інтерактивній дошці jamboard. Потім дали один одному поради “Як вберегтися від насильства” та “Куди звертатися у випадку насильства?”, які також записали на дошці. Наприкінці заняття поговорили про права дитини, про те що виправдання будь-якому насильству немає та пригадали золоте правило “Не роби іншому того, чого не бажаєш собі!”

Участь у Дискусійному клубі за темою «Участь представників Донеччини в національно-демократичному русі наприкінці 80-х-початку 90-х років»


25 листопада 2021 року комунальним позашкільним навчальним закладом «Донецька обласна Мала академія наук учнівської молоді» було проведено онлайн-засідання дискусійного клубу за темою «Участь представників Донеччини в національно-демократичному русі наприкінці 80-х – початку 90-х років». У цьому заході взяли участь учні 11 класу нашої школи – Голіков Павло та Сербо Сергій.

Голіков Павло отримав диплом учасника обласного конкурсу пошуково-дослідницьких робіт «Люди свободи» та був запрошений до участі в дискусійному клубі. Під час проведення заходу були порушені питання :

1. Розпад Радянського Союзу: «революція згори» чи «поштовхи знизу»?

2. Донеччина наприкінці 1980-х - на початку 1990рр. : «заповідник соціалізму» чи « агент змін»?

3. Як досвід участь донеччан у боротьбі за створення Незалежної Української держави на початку 1990-х р. можна використати в сучасній політичній ситуації в регіоні?

Обидва учні розмістили власні погляди щодо висітлених питань на віртуальній дошці Padlet КПНЗ «Донецька обласна Мала академія наук учнівської молоді», висловлювали свої переконання, показали ґрунтовні знання з історії творення нації та держави. За результатами участі в дискусійному клубі Голіков Павло та Сербо Сергій отримали відповідні сертифікати, а учительниця Колеснікова Ю.С., яка їх підготувала, отримала подяку.


День пам`яті жертв Голодоморів

День па́м'яті жертв голодомо́рів — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. Цього року виповнюється 100 років від часу першого масового голоду в Україні 1921–1923 років, 89 років від 1932-1933 років, 75 років від масового голоду 1946–1947 років. Їх жертвами стали сотні тисяч українців.

На вшанування пам`яті жертв Голодомору 1932-33 рр. в Україні учні нашої школи взяли участь в таких заходах:

1. Акція "Запали свічку" (10 кл., 11 кл., 7-мих кл., 9-а кл.)

2. Перегляд відеофільму "Червоне намисто"

3. Ознайомлення з інформацією й даними Українського інституту національної пам`яті про Голодомор 1932-33 років в Україні.

4. Проведено конкурс малюнків з тематики Голодомору

5. Учень 9 А класу Кзязєв Кирило створив тематичну інсталяцію

6. Учениця 9 А класу Терсяна Анастасія написала акровірш "Голодомор в Україні не забути"

7. Учні 9 А та 6 класу взяли участь у Міжнародному міждисциплінарному конкурсі наукових і мистецьких робіт імені В. Маняка та Л. Коваленко в номінації «Кращі дослідницькі та мистецькі роботи учнів закладів загальної середньої освіти» з тематики Голодомору в Україні.

ВІЧНА ПАМЯТЬ ТИМ, КОМУ ПЕРЕЖИТИ ГОЛОДОМОР НЕ СУДИЛОСЯ!

Голодомор в Україні 1932-33 рр..pdf
Терсяна А. Маріупольська ЗОШ № 64. Акровірш.docx

Місяць цифрової грамотності


Інформаційна компетентність та цифрова грамотність наразі вже не примха, і не забаганка, а нагальна потреба сьогодення.

У рамках проведення масштабної інформаційної кампанії «Місяць цифрової грамотності» за проєктом Міністерства цифрової трансформації «Дія. Цифрова освіта», учасники освітнього процесу Маріупольської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів взяли участь у багатьох активностях:

1) учні 9-А, 9-Б, 10 та 11 класу були ознайомлені з платформами «Дія. Цифрова освіта» , « Всеукраїнська Школа Онлайн»;

2) Серед учнів найкращі знання з цифрової грамотності показали Терсяна Анастасія (9-Акл.); Акритова Дар’я (10 кл.), Недавній Данило (10 кл.), Підтинний Олександр (10 кл.), Сербо Сергій (11 кл).

3) для учнів та батьків було запропоновано до перегляду та обговорення освітні серіали: «Основи кібергігієни» , «Кіберняні» , «Обережно! Кібершахраї» , «Серіал для батьків «Безпека дітей в інтернеті», «Як громаді стати цифровою» , «Електронний підпис».

4) педагогічні працівники школи успішно пройшли національний тест з цифрової грамотності «Цифрограм для учителів»;

Висловлюємо подяку учням, вчителям інформатики та класним керівникам.

День Гідності та Свободи


Сьогодні, 21 листопада, українство відзначає особливу дату новітньої історії - річницю Революції Гідності. Її особливість полягає у тому, що це і трагічна, і героїчна подія водночас, адже на захист національної гідності нашої держави постали ті, хто поклав свої життя за втілення прагнень і переконань українського народу.

Учні нашої школи разом із учителем історії Колесніковою Ю.С. намагалися всебічно розкрити подвиг та історичне значення подій Євромайдану і Революції Гідності.

Учні 8 Б класу висвітлили своє бачення подій 2013 - 2014 рр. у тематичних малюнках, плакатах, декламували вірші. Култаєва Олександра написала вірш, до якого створила коротке відео, що пронизливими нотками змусило задуматися над подвигом маніфестантів Євромайдану.

Учні 8 А класу взяли участь у шкільному флешмобі "З Україною в серці", де за допомогою імпровізованого символа - серця - висловили подяку всім, хто здійснив Революцію Гідності та вийшов на захист національних інтересів нашої держави.

Відомо, що серед учасників Євромайдану та Революції Гідності були й наші земляки, маріупольці. Саме тому учні 9 Б класу взяли участь у флешмобі "Моє місто в подіях сучасності", де сфотографувалися в найулюбленішому куточку міста і розповіли його історію. Василь Зайцев створив екскурсійну презентацію, де ознайомив віртуального мандрівника з пам'ятними місцями Маріуполя, що пов'язані з подіями Революції Гідності.

Маємо надію, що сучасна учнівська молодь з повагою та гідністю понесе по життю подвиг учасників подій 2013 - 2014 років в Україні.

Култаєва О., 8Б, вірш, який написала сама.mp4
Сутула Марія, 8Б, виразне читання віршу.mp4
Добрусь М., відео до свята.mp4
Василь Зайцев - Індивідуальна робота щодо пам`ятної дати в історії України.pptx

Всесвітній день дитини


Всесвітній день дитини відзначається 20 листопада як день світового братерства і взаєморозуміння дітей, день підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Саме у цей день – 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея прийняла Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини. З 1990 року у Всесвітній день дитини відзначається річниця прийняття цих основоположних документів у сфері захисту прав дитини.

Метою проведення цього дня є захист прав дітей та розвитку середовища, дружнього по відношенню до дітей у всьому світі, шляхом діалогу і активних дій, благополуччя дітей у всьому світі, укріплення та розширення діяльності ООН в інтересах дітей, підтримки діяльності Дитячого фонду ООН.

Для учнів 10 - 11 класів була проведена виховна година, під керівництвом Маляренко Т.О., Танасієнко Ю.Л., Корнюхіної А.В., де учні ознайомилися та пригадали історію створення Конвенції про права дитини, розглянули основні закони України, які захищають права дитини, проаналізували шляхи захисту прав дитини та прийняли участь у Акції "Права дитини треба знати!".

Єдиний національний урок " Безпечна країна"

учнів 5-11 класів


Єдиний національний урок з безпеки дорожнього руху проводився серед старших класів, протягом 15 -19 листопада, де учні та вчителі у форматі онлайн провели класні години:

У 5 А класі, під керівництом Санатарчук О.О. було проведенно тематичне заняття, де учні подивилися та проаналізували відео "Безпечна дорога до школи" (https://youtu.be/kwpQrs4Mq_w) та прийняли участь у конкурсі малюнків.

У 5 Б класі, під керівництом Баглюк В. Р. було проведено онлайн заняття, де учні пригадали основні правила дорожнього руху в інтерактивному форматі за допомогою вікторини на платформі Quizizz.

У 6 класі, під керівництом Ворони О. А. пройшов урок «Безпечна поведінка - запорука повернення додому». Впродовж уроку учні проговорили основні правила поведінки на дорогах, правила безпечного переходу доріг, а також переглянули відеоролік на тему «Безпека на залізниці" (https://www.youtube.com/watch?v=cYEeW0PktXo), після перегляду провели обговорення (щодо недопущення робити селфі на вагонах потягів та правил безпечного переходу залізниці).

У 7 А класі, під керівництвом Кодберг Г.С. було проведено виховний захід «Безпечна дорога». Під час заходу учні повторили ПДР, розгадали кросворд, давали відповіді на питання вікторини. Також повторили дорожні знаки, правила керування велосипедом, вимоги щодо поведінки на дорозі у сутінках.

У 7 Б класі, під керівництвом Тіліної Н.Б. було проведено онлайн-захід "Безпечний шлях додому". Під час виховної години учні подивилися та проаналізували відео "Безпека на дорозі" (https://www.youtube.com/watch?v=9R4k7fLeIak), обговорили головні правила безпеки при переході дороги.

У 8 А класі, під керівництвом Кальченко С.В. було проведено виховну годину "Увага,діти на дорозі", де учні переглянули та обговорили відео "Безпека на дорозі-безпека життя" (https://www.youtube.com/watch?v=EkXOu7fByBk).

У 8 Б класі, під керівництвом Марфлюк Л.В. було проведено Єдиний урок по ПДР "Безпечний шлях додому". Діти переглянули інформаційне відео ( https://www.youtube.com/watch?v=rgO8iMHym7U) та взяли участь у бліц запитаннях, зробили висновки про заборону переходу вулиць у непозначених місцях, прослухали рекомендації щодо велосипедистів та дорожніх знаків.

У 9 Б класі, під керівництвом Заграфової О.М. було проведено виховну годину з теми "Безпека руху велосипедиста". Учні ознайомилися з правилами дорожнього руху для велосипедістів та перевезення вантажу, дорожніми знаками про велосипедистів, відповіли на запитання вікторини та розглянули ситуації, де порушені певні правила руху.

У учнів 10 та 11 класів пройшов єдиний національний урок, під керівництвом Маляренко Т.О. та Танасієнко Ю.Л. на тему "Безпечна дорога додому". Учні ознайомилися та повторили основні правила безпеки та презентували власні пректи з цієї теми.

Тиждень безпеки дорожнього руху (2 етап)

учнів 1-4 класів


До тижня безпеки дорожнього руху, який відбувся з 15 по 19 листопада у школі були проведені різноманітні заходи серед учнів та вчителів початкової школи:

У першому класі, під керівництвом Рудської М. було проведено заняття з теми "Дорожні знаки та правила дорожнього руху", учні переглянули мультфільм "Азбука безпеки" (https://www.youtube.com/watch?v=8blLP62rUt0) та відео "Безпечна країна" (https://www.youtube.com/watch?v=rgO8iMHym7U), проведена виставка малюнків та виробів з пластиліну на тему "Правила дорожнього руху. Дорожні знаки".

До 2 А класу, під керівництвом Крамар Н. завітали прибульці із космосу. Але,нажаль вони не знали земних правил дорожнього руху, тому потрапили в аварію. Учні вирішили навчити марсіан правилам дорожнього руху та зробили фото та малюнки важливих дорожніх знаків, які допомогли марсіанам більше не потрапляти до аварійних ситуацій.

У 2 Б класі, під керівництвом Ротаньової В. було проведено заняття з теми "Правила дорожнього руху на дорозі", де учні переглянули мультфільм "Безпека на дорозі" (https://www.youtube.com/watch?v=4Xq9BqVyH1w), пограли в квест-гру, відповідали на питання вікторини від світлофора Моргайка та провели виставку малюнків на тему "Як я уявляю правила дорожнього руху".

У 3 А класі, під керівництвом Петренко Н. було проведено заняття з теми "Правила безпеки на дорозі", де учні повторили правила дорожнього руху, відгадували загадки, виготовляли макети світлофорів.

У 3 Б класі, під керівництвом Треус І. було проведено заняття з теми "Безпечна дорога до школи", де учні із задоволенням грали в ромашку Блума "Світлофор", брали участь у вікторині "Де ходять пішоходи?",вивчили вірші "Пішохідна зебра" та "Світлофор", провели конкурс малюнків з теми "Правила дорожнього руху".

У 4 А класі, під керівництвом Голоцукової Л. було проведено заняття з теми "Безпечний шлях до дому", де учні дали відповіді на питання вікторини "Правила дорожнього руху", пограли в гру "Впізнай дорожній знак", переглянули та обговорили мультфільми з цієї теми, створили власні малюнки на тему "Я та моя родина за безпеку на дорозі".

У 4 Б класі, під керівництвом Стернард І. пройшов онлайн-захід з теми "Безпечна дорога додому", де учні переглянули та обговорили мультфільми «Правила дорожнього руху» (https://www.youtube.com/watch?v=i-8IMnrAwtY), «Безпека на дорозі» (https://www.youtube.com/watch?v=rgO8iMHym7U), пройшли онлайн тестування, взяли участь у виставці малюнків з теми"Увага, люди на дорозі".

"Жива" вивіска для нашої школи


В Маріупольській ЗОШ №64 з’явилась незвичайна інсталяція. І незвичайна вона матеріалом, бо зроблена із cтабілізованого моху.

Цей приз - подарунок з'явився в школі завдяки 7-Б класу та їх вчительці географії Аліні Валеріївні. Протягом 4 місяців вони приймали участь в конкурсі "Легені нашої планети" від Зеленого центру Метінвест, де посіли ІІІ місце.

Онлайн заняття "Енергозбереження очима дітей"


Учні 3-А класу провели онлайн заняття "Енергозбереження очима дітей" до міжнародного дня енергозбереження.

Діти 1) обговорювали, що необхідно робити для економії електроенергії, що таке чиста енергія, світло, тепло; 2) з ясували, що є головним джерелом енергії на Землі; 3) намалювали малюнки, створювали колажі, 4) відповідали на питання вікторини.

Заняття пройшло змістовно, цікаво, корисно.

Електроенергія – що і як ми можемо зробити

(до Міжнародного дня енергозбереження)


Щорічно 11 листопада відзначають Міжнародний день енергозбереження. Запровадили свято за ініціативи міжнародної екологічної мережі «Шкільний проект з використання ресурсів та енергії» (SPARE).

Ввели День енергозбереження у 2008 року. На той час до проекту долучилися 20 країн, у зв’язку із чим свято набуло статусу міжнародного. Мета торжества – привернути увагу суспільства до раціонального використання ресурсів електроенергії. Адже це дасть змогу потроху знижувати рівень забрудненості навколишнього середовища, до того ж, ще й вигідно заощадити. Як наголошують учасники проекту, для заощадження не потрібно якогось спеціального обладнання, оскільки це можна робити і в домашніх умовах – навіть елементарно вимикати світло, виходячи з кімнати. День енергозбереження об’єднує людей, які дбають про навколишнє середовище і, в першу чергу, власну домівку.

У 4 – Б класі 18 листопада пройшов онлан захід «Електроенергія – що і як ми можемо зробити?» Учні переглянули мультфільми «Дітям про енергозбереження», «Винахід електричної лампочки», вони також дізнались, як працює електрична лампочка, відгадували кросворди, взяли участь у виставці малюнків «Збереження електроенергії залежить від кожного".

Міжнародний день толерантності


16 листопада відзначається Міжнародний день толерантності, запроваджений у зв’язку із ухваленням ЮНЕСКО у 1995 році Декларації принципів терпимості, в основу якої закладено положення, проголошені в Загальній декларації прав людини.

Толерантність – це повага до людської індивідуальності, визнання основоположних прав і свобод людини та громадянина, прийняття та правильне розуміння різноманіття культур та форм самовираження.

До цього дня практичний психолог разом з класним керівником 7-Б класу провели он-лайн урок з елементами тренінгу “Толерантність — шлях до миру”. На цьому уроці діти дізналися про історію виникнення слова “толерантність”, розібрали по буквам це слово за допомогою інтерактивной он-лайн дошки jamboard, з’ясували, чому з’являються конфлікти та навіть війни, протестували себе та дізналися свій рівень толерантності. Також дізналися, які якості необхідні людині, щоб бути більш толерантною. А наприкінці створили простір толерантності для свого класу.

КУЛЬТУРНО-ПРОСВІТНИЦЬКИЙ ПРОЄКТ “ДОНБАС - ЦЕ УКРАЇНА”

В рамках регіонального культурно-просвітницького проєкту “Донбас - це Україна” архівним відділом виконавчого комітету міської ради протягом тижня з 9 по 12 листопада учням 5 та 8 класів, під керівництвом Корнюхіної А.В. в режимі онлайн за допомогою програми Google Meet були проведені уроки з тем:

1) 5 - Б "Культурні заклади України та світу" (9 листопада), де учні віртуально відвідали музеї, бібліотеки та архіви світу та України та ознайомились з їх культурним надбанням: в музеях - з експонатами, в бібліотеках - з виданнями, в архівах - з документами.

2) 5 - А "Архіви України та Донецької області" (10 листопада), де учні дізнались, що ж собою представляють архіви, для чого їх створюють та що в них зберігається. Учні ознайомились з архівними системами України та Донецької області, а також дізнались, в яких джерелах шукати інформацію про свою родину та як потрібно заповнювати генеалогічне древо.

3) 8 - А "Видатні постаті Донеччини" (11 листопада), де учням було представлено борців за незалежність України минулих днів та патріотів сучасності, Героїв України. Також учні мали змогу дізнатись, що багато сучасних діячів культури та спортсменів є вихідцями з Донецької області.

4) 8 - Б "Історія заснування Донецької області" (12 листопада), де учні ознайомитись із стародавніми назвами нашої країни та області, дізнатись історію заселення території Донеччини, формування її етнічного складу та сучасних меж. Учні також поринули в історію міста Костянтинівки – дізнались про утворення першого села, кількість населення, яке тут проживало, розвиток промисловості та культурне життя мешканців.

Проєкт "Донбас - це Україна" реалізується з метою патріотичного виховання молоді, формуванні національної свідомості, поваги до культурного та історичного минулого Донеччини та залучення школярів до вивченя історії.

Всесвітній день доброти


13 листопада, у багатьох країнах світу відзначається щорічний Всесвітній день доброти. Відзначати це свято вперше запропонували учасники волонтерського руху “За доброту”, що виник в Японії у 1997 році. Датою для нього був обраний день відкриття у 1998 році в Токіо I-ї конференції Всесвітнього руху доброти. Офіційно Всесвітній день доброти був заснований у Сінгапурі 18 листопада 2000 року на III конференції Руху доброти.

Всесвітній день доброти – це свято дії, тому й заходи, приурочені до цього пам’ятного дня, завжди спрямовані на допомогу нужденним людям. Воно має надихати людей на добрі вчинки і сприяти за допомогою їх поліпшенню життя в світі.

В 3-Б класі 11 листопада пройшов онлайн захід "Створи добро". Діти активно приймали участь: малювали, грали у вікторину, міркували, ліпили.

Нехай День доброти подарує вам щире добро, дасть зрозуміти, що віддаючи щось позитивне у Всесвіт, ви отримуєте значно більше. Бажаємо, щоб в вашій душі завжди знайшлося місце для чуйності, благих вчинків і щастя, в серці не було зневіри, а бажання робити добрі справи супроводжувало вас все життя!

Твори добро.pptx

Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку: тематичний урок в 6 класі


Щорічно 10 листопада в усьому світі відзначають Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development) – інтернаціональне свято, започатковане ЮНЕСКО в 2001 році й відтоді щорічно відзначається в усьому світі.

Сучасне життя неможливо уявити без здобутків науки. Адже лише завдяки науці, людство досягло колосального прогресу в розвитку, пройшло шлях від перших спроб вивчення світу до нанотехнологій.

Мета виховного заходу

  1. вшанування наукових традицій, досягнень учених, якими ми справедливо пишаємося, і на яких покладаємо великі сподівання;

  2. підкреслити актуальність та роль науки, яку вона відіграє в розвитку суспільства;

  3. підвищення рівня інформованості учнів про важливість науки і ліквідація розриву між наукою і суспільством.

  4. демонстрація національних та міжнародних зобов'язань в галузі науки за мир і розвиток, а також усвідомлення суспільством відповідального використання надбань науки.

Під час перегляду презентації учні 6 класу, під керівництвом Ворони Ольги Андріївни, дізнались про важливість науки та необхідність використовувати наукові досягнення для розвитку цивілізації, адже саме завдяки науці людство рухається вперед.

Також діти зрозуміли, що цей день є чудовою нагодою для вшанування науковців, популяризації їхніх досягнень. У презентації було висвітлено найважливіші життєві віхи деяких геніїв науки математики, як чоловіків так і жінок.

«Досліджуй світ навколо себе: експериментуй зі звичним, отримуй нове!»

( До Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку)


Ранкову онлайн-зустріч 10 листопада 2021 року, коли відзначається Всесвітній день науки, нушівці 4-А класу Маріупольської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №64 чекали з нетерпінням.

Минулий навчальний тиждень для учнів 4 – А класу пройшов під девізом «Досліджуй світ навколо себе: експериментуй зі звичним, отримуй нове!». Для творчих та допитливих учнів 4 – А класу дистанційне навчання не стало на заваді! Вони разом зі своєю вчителькою Лідією Миколаївною та батьками протягом тижня на ранкових зустрічах та онлайн-уроках проводили цікаві пізнавальні досліди із застосуванням предметів, матеріалів та речовин щоденного вжитку.

Спочатку діти дослідили продукти харчування на наявність в них крохмалю і були дуже здивовані, коли з'ясували, що у ковбасі та майонезі крохмалю виявилось забагато, адже це дуже небезпечно для здоров’я. Маленькі науковці вирішили, що не варто вживати шкідливі продукти! Дослідивши картоплю, креативні малюки не зупинились і… зробити з картоплі цікаві поробки!

Дослідження та пошуки юних науковців тривали! Ярик, учень 4-А класу, виготовив для друзів – однодумців відео-посібник, в якому детально розповів, як працює травна система людини. Дослідники 4-А класу провели онлайн-урок, на якому з’ясували, чому печінку називають фільтром організму, а також виготовили макет фільтру, щоб зрозуміти як «працює» печінка.

А ще у маленьких нушівців була справжнісінька детективна історія! Їм довелося навіть відбитки пальців у батьків брати! Але ця історія закінчилася дуже добре, бо це вчителька пошуткувала та написала невидимими чорнилами, що всі учні 4-А класу – МОЛОДЦІ!

Бажаємо учням 4-А класу успіхів у навчанні та нових наукових пригод!

День української писемності та мови


9 листопада, у день української писемності та мови, відбувася ХХІ радіодиктант національної єдності. Тисячі людей в різних куточках України та світу одночасно "сіли за парти", щоб написати диктант.

До цієї події долучилися учні 10 та 11 класів нашої школи разом з учителем української мови та літератури Санатарчук Оксаною Олексіївною. Цьогорічним автором та читцем був письменник Ю.Андрухович.

Учні 8-а класу також приєдналися до цієї події та зустрілися зі своїм класним керівником Кальченко Світланою Володимірівною. В честь дня української писемності та мови вони написали диктант на тему "Рідна мова".

Хтось хотів просто перевірити себе на грамотність, а для когось було важливо відчути єдність за всіма українцями, показати свою повагу та любов до мови. У будь якому разі задоволення отримали всі. А щодо помилок то їх можна перевірити згодом.

День визволення України від фашистських загарбників


28 жовтня Україна вшановує пам'ятну дату - День вигнання нацистських окупантів. Ця дата повертає нас до подій Другої світової війни, яка стала справжньою трагедією для всього людства й України, так і жорстоким уроком, який нащадки повинні враховувати задля щасливого майбуття. Голокост, геноцид, антисемітизм, сегрегація, концтабори - ці жахіття пережили українські землі під час війни.

Ці та інші події минулого згадали учні під час уроків історії. Пам'ятні години пройшли в онлайн-форматі, діти дивилися презентацію, розповідали сімейні історії старшого покоління своїх родин, пов'язані з подіями Другої світової війни. Метою цих уроків було збереження пам'яті про важливі історичні події задля щасливого майбутнього нашої країни.

Для сайта 28 жовтня - День вигнання нацистських окупантів з України.pptx

День відповідальності людини

Влітку 2021 року Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про встановлення Всеукраїнського Дня відповідальності людини», який буде відзначатись щорічно 19 жовтня.

Всеукраїнський День відповідальності людини – державне свято України, яке, починаючи з 2021 року, відзначатиметься щороку 19 жовтня у день народження Богдана Гаврилишина, автора «Декларації відповідальності людини».

Мета відзначення дня – якісне перетворення українського суспільства у контексті розуміння та підвищення рівня відповідальності, а також вшанування пам’яті великого українця. Ініціатива встановлення Всеукраїнського дня відповідальності людини належить Фонду родини Богдана Гаврилишина.

Святковий захід учасників Всеукраїнського вишкілу Джура - Прикордонник 2021 у Східному регіональному управлінні першого прикордонного загону Відділу прикордонної служби «Сартана»


З нагоди святкування  Дня Захисника та Захисниці України,  Рій "ДОМАХА, Маріупольської ЗОШ №64, учасник Всеукраїнського вишкілу «Джура-Прикордонник»- 2021, завітав до  Східного регіонального управління першого прикордонного загону Відділу прикордонної служби «Сартана».

Урочисті вітання, не очікуванні сюрпризи та щирі посмішки учнів і військовослужбовців. Учні мали змогу покататися на БТР, побачили роботу кінологічної служби, провели змагання на швидкість з неповної розборки та зборки АКС-74. Як гадаєте, .... хто був швидше?))

Дякуємо  Донецькому прикордонному загону! Дякуємо за Ваш  професіоналізм,  мужність,  патріотизм та самовіддану  службу на захисті кордонів України!

Зі святом!!!  З Днем Захисників та Захисниць України!

День українського козацтва


Як писав ще французький дипломат Жан-Бенуа Шерер у своїй історичній праці «Аннали Малої Росії, або історії запорозьких та українських козаків», виданій 1788 року в Парижі, Покрова Пресвятої Богородиці було для козаків великим святом, оскільки їхню церкву було присвячено Діві Марії. Коли вони бажали обрати нових членів старшини, то збиралися саме у цей день.

День українського козацтва відзначається в Україні згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 № 966/99 в день свята Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня. Президент України, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення, визначив цю дату своїм указом.

Напередодні свята 13 жовтня учні 2б та 4б під керівництвом класних керівників Ротаньової В.В. та Стернард І.Л. зіграли в гру "Правда чи брехня", де повині буди відгадати правдиві чи ні факти про козаків, складали правила козаків, писали "листи вдячності" сучасним воїнам - захисникам та малювали козаків.

День захисника та захисниць України


14 жовтня - особливе свято в історії України: в цей день гармонійно сплелися народні традиції та державні ідеї, щоб утворити єдиний образ козака - захисника інтересів і цінностей української нації.

Напередодні свята до учнів 3б, 8б і 9б класів завітали представники окремого загону спеціального призначення "Азов" 12-ої бригади Національної Гвардії України імені Дмитра Вишневецького ВЧ 3057 м. Маріуполь. Уроком-подорожжю в героїчне минуле нашої країни керувала вчителька історії Колеснікова Ю.С. за сприяння класних керівників Марфлюк Л.В. та Треус І.С.

Кандидат філософських наук, доцент Владислав Дудчак розповів дітям про історію Азовського козацького війська, кодекс честі українського козацтва, ратні подвиги козаків, їх відповідальне ставлення до захисту кордонів нашої Батьківщини та нелегку долю під ярмом імперій. В свою чергу учні поділилися знаннями про українське козацтво, привітали військових сувенірами, виготовленими власноруч, стіннівкою "Долоньки юних козачат", урочисто подарували тематичний малюнок, читали реп-привітання з нагоди свята.

Адміністрація школи вручила представникам сучасного українського козацтва Подяку та запашний каравай. Сподіваємось, що споконвічні традиції козацтва та їх державотворча діяльність стануть гідними прикладами для підростаючого покоління.

З днем працівника освіти

Сьогодні – особливе свято! Свято тих, чия посмішка щоранку зустрічає на порозі школи кожного учня, тих, хто завжди підтримає, заспокоїть та знайде потрібні слова, тих, хто наповнює зернинками знань з першого класу. Сьогодні – День працівників освіти!

Шановні педагоги! Те, що ви робите – неоціненно! Кожне ваше зусилля, кожна хвилина, проведена з дітьми, варті неабиякої пошани. Кожен з вас – особливий і робить неймовірний внесок в українську освіту.

Професія педагога має величезну значущість для процвітання нашої країни: ви вкладаєте свої знання у наше з вами майбутнє – у наших дітей.

Тож ми від щирого серця вітаємо всіх вчителів і хочемо сказати вам величезне ДЯКУЮ та побажати поваги від дітей, вдячності від батьків й підтримки від колег.

Вчителі, ви – сила, творчість і повага! Ви – мудрість, скромність та відвага! Низький вам уклін!

Святковий концерт до дня вчителя


30 жовтня у школі пройшов незвичайний святковий концерт, який підготували талановиті учні нашої школи з нагоди професійного свята вчителів та сорокaрічного ювілею школи. Учні танцювали, співали, показали невелику виставу та подарували невеличкі та приємні подарунки педагогічному колективу.

Приємним сюрпризом стало відеовітання випускників, які незважаючи на відстань і роки, залишилися членами нашої великої шкільної родини (https://bit.ly/2ZTbsGp) та батьківського колективу 7 а класу, які заспівали разом зі своїми дітьми.

VID_20210930_133505.mp4
VID_20210930_135900.mp4
VID_20210930_134949.mp4
VID_20210930_134019.mp4
VID_20210930_141404.mp4
VID_20210930_140820.mp4

Єдиний урок пам'яті "Трагедія Бабиного Яру"


29-30 вересня Україна вшановує пам'ять про трагедію Бабиного Яру. 80 років тому, далекого 1941 року, в урочищі Бабин Яр відбувся масовий розстріл мирного населення та військовополонених. Пам'ять про це не повинна згасати в серцях українського народу.

На згадку про трагедію в школі відбувся Єдиний урок пам'яті "Трагедія Бабиного Яру". Учитель історії Колеснікова Ю.С. ознайомила дітей з передумовами та обставинами трагедії, показала архівне відео 1946 року - свідчення Діни Проніної, яка вижила під час розстрілів. Діти ознайомилися з темою війни в образотворчому мистецтві.

Учитель географії Корнюхіна А.В. розповіла дітям про ландшафтні особливості урочища Бабин Яр, заглибила в історію назви та природну специфіку міста.

Єдиний урок був спрямований на усвідомлення підлітками трагедії, розуміння значущості історичної пам'яті та цінності людського життя.

Конкурс Легені нашої планети


28 вересня відбувся вирішальний етап конкурсу Легені нашої планети. За умовами конкурсу учасникам потрібно було створити власними руками лепбуки з природних матеріалів, поділитися інформацією про дерева, наповнити зразками частин дерев (не наносячі шкоди - гербарій), зробити фото або ілюстрацію дерева з 1 червня по 31 серпня. Члени журі оцінювали роботи за критеріями: рослина, опис, гербарій, фото, оформлення. Серед 6 команд наш заклад посів 3 місце, під керівництвом Корнюхіної А.В. Учні отримали екологічні подарунки: еко-сумки, блокноти, ручки, парасольки.

Пишаємося вами - Камишенко Владислав, Булі Анастасія, Афенко Євгенія, Кудря Вікторія, Максименко Дмитро, Клочко Дар`я і бажаємо нових перемог.

Всеукраїнський тиждень протидії булінгу та запобігання домашньому насильству


Чи знають школярі, що таке насильство? Хто може стати жертвою булінгу? Як не допустити проявів булінгу? Куди звертатися по допомогу, якщо стали жертвою? Сьогодні ці питання надзвичайно актуальні та необхідні для роз’яснення молоді.

 Учні 5 - х, 7 - х, 8 - х класів спробували підвищити рівень своїх знань щодо проблем, пов’язаних з насильством та булінгом. Для цього спробували на практиці гру «Створюй коло безпеки», яка розроблена Всеукраїнським громадським центром «Волонтер» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Уряду Сполучених Штатів Америки. Ця гра формує логічне мислення, а також моделює різноманітні ситуації. Мета інтерактивної гри «Коло безпеки» - навчити школярів розрізняти види насильства, характерні ознаки булінгу та ознайомити із шляхами вирішення складних ситуацій. 

На картках написані проблемні питання, на які кожен учасник надавав свою відповідь, а потім, передавав естафету для озвучення питання наступному. Якщо усе правильно, то коло сходилося, а якщо ні, то шукали допущену помилку, обговорювали в групах та знаходили правильну відповідь.

Єдиний урок європейських мов «30 років незалежності України: здобутки, досягнення та перспективи»


26 вересня відзначається Європейський день мов, як спосіб підтримки мовного різноманіття, двомовності кожного європейця та розвитку викладання мов у світі. Цього року Україна відзначає 30-річчя незалежності, тому саме цій події 24 вересня був присвячений Єдиний урок європейських мов «30 років незалежності України: здобутки, досягнення та перспективи».

Під керівництвом вчителів Касьян С. О. та Марфлюк Л. В. учні 10 класу на уроці англійської мови ознайомились з досягненнями незалежної України - перемогами на Олімпійських іграх, науковими й культурними здобутками, розповідали про відомих українців: спортсменів, співаків, науковців, які прославляють у світі нашу країну. Інформативні презентації про видатних українців, які підготували Марія Шушакова та Поліна Плотнікова, спонукали учнів до роздумів про те, що в нашій країні є люди, якими можуть пишатись не лише сучасники , але й наші нащадки через сотні років.

Старшокласники зацікавлено слухали повідомлення своїх ровесниць, брали участь у вікторині «Моя країна на карті Європи», практикувались у використанні нових лексичних одиниць.

Наприкінці заняття школярі образно висловили свої думки на папері з приводу отриманої інформації, а складений Шушаковою Марією сенкан має яскраво виражене емоційне забарвлення, в ньому домінують два слова «Україна. Незалежність».


Всеукраїнський вишкіл «Джура-Прикордонник»- 2021


Всеукраїнський вишкіл «Джура-Прикордонник» (з 12 по 17 вересня 2021) був проведений у місті Великі Мости Львівської області на базі Кінологічного навчального центру Державної прикордонної служби України.

Проведення вишколу «Джура-Прикордонник» сприяє активному залученню молоді до національно-патріотичного виховання, формуванню високих моральних цінностей на прикладі кращих бойових традицій охоронців кордону України.

Організаторами «Джури-Прикордонник» є Міністерство молоді та спорту України, Державна прикордонна служба України, Львівська обласна державна адміністрація, а також громадські організації національно-патріотичного спрямування.

Цього року вишкіл проходив на 4 локаціях: Кінологічний навчальний центр; військове стрільбище Кінологічного навчального центру; відділ прикордонної служби «Рава-Руська» Львівського прикордонного загону; відділення інспекторів прикордонної служби «Рава-Руська» (тип А) Львівського прикордонного загону.

Тиждень нових знань, випробувань та досягнень позаду і сьогодні (20 вересня) загартовані та щасливі юні "прикордонники" Маріупольської ЗОШ №64 поверулись додому. Ганна Кіріна! Андрій Голіков! Максим Гелих! Микола Бондаренко! Наші учні!!! Найкращі!!!! Олег Іванович Костюк!!!!! Велика вдячність від всієї шкільної родини!!!!

Заняття з елементами тренінгу з Шкільним поліцейським


16-19 вересня у рамках місячника "Увага! Діти на дорозі!" було проведено заняття для початкової школи за участі шкільного поліцейського Крумплевської Анастасії Ігорівни.

Учні 2-4 класів із задоволенням обговорювали основні правила дорожнього руху, активно брали участь у практичних завданнях.

"Євроатлантична інтеграція": тематичний урок у 11 класі


Україна є невід`ємною складовою європейського простору - як географічно, так і світоглядно, тому процес європейської інтеграції нашої країни є природнім і закономірним. Молоде учнівське покоління повинно знатися на геополітичних особливостях cучасного життя.

Саме тому 17 вересня в 11 класі було проведено тематичний урок "Європейська інтеграція", який містив інформацію з історії та географії. Учні ознайомилися з історичними витоками євроінтеграції, членством України в різних міжнародних організаціях, умовах вступу до них.

На уроці відбулася дискусія, під час якої учні з`ясовували позитивні та негативні наслідки вступу України до певних міжнародних організацій. Наприкінці заняття підлітки самостійно розробили піраміду європейських цінностей та порівняли її з загальноприйнятою.

«Ярмарок креативних ідей»: правовий круглий стіл


13.09.2021 в межах литовсько-українського проекту «Ярмарок креативних ідей» було проведено правовий круглий стіл на англійській мові за участю учнів трьох шкіл: Маріупольської ЗОШ №64, Маріупольської ЗОШ №52, НВК №27 та Андрюса Алманіса, який є головою спільноти міжнародної підтримки «Шлях до мрії» .

Учасники вільно обговорювали цікаві та важливі питання: Чи порушуються мої права? Чи порушуються права в моїй країні? Що я можу зробити щоб захистити свої права?

Пишаємось нашими учнями, які показали достойний рівень володіння англійською мовою та вміння захищати свої права.

Віртуальна екскурсія "Понад морем яріє і мріє МАРІУПОЛЬ, місто Марії"

Вересень для всіх жителів Донбасу завжди знаменувався святковими урочистостями з нагоди чергової річниці визволення нашого краю від німецько – фашистських загарбників. А 10 вересня – особливий день в історії нашого міста. Після двох років важкої окупації 78 років тому наше місто звільнили від німецьких окупантів.

Напередодні Дня міста до бібліотеки-філії для дітей ім. В. Маяковського завітали учні 8-Б класу ЗОШ №64 (вчителька Марфлюк Л.В.) і разом з бібліотекарями здійснили віртуальну прогулянку "ПОНАД МОРЕМ ЯРІЄ І МРІЄ МАРІУПОЛЬ, МІСТО МАРІЇ". Восьмикласники познайомилися з історією рідного міста, взяли участь у краєзнавчій вікторині, розгадали кросворд, пригадали видатних маріупольців та зібрали пазл із зображенням однієї з найпопулярніших візитівок нашого міста - Водонапірної вежі.


Олімпійський тиждень в школі


Щоб навчити цінувати власне здоров’я, виховувати в школярів потребу в постійній руховій активності, зміцненні здоров’я, залучати до активних занять фізичною культурою та спортом в школі щороку традиційно проводиться Олімпійський тиждень. Не виключенням став і цей рік.

У перший день (7 вересня) учні 8 - А та 8 - Б класів Маріупольської ЗОШ №64 показали, що вони найактивніші, найспортивніші, найвеселіші та найкращі.

Хто сказав, що фітнес тільки для дівчат?! Разом з Катериною Дегтярьовою, яка представляє Академію фітнеса України в Маріуполі, учні 6-го та 8-го класів Маріупольської ЗОШ №64, на другий день (8 вересня), провели веселе та емоційне тренування на свіжому повітрі! А дорослі, самостійні та спортивні учні 9-А класу провели власні змагання з волейболу. Як ви гадаєте хто переміг? - Звичайно "Дружба". А найкраща нагорода - це здоров'я!

На третій день (9 вересня) сильні, красиві, активні учні 9-А та 10 класів Маріупольської ЗОШ №64 змагались з силової підготовки. Власним прикладом хлопці і дівчата показали, що бути спортивними це корисно, модно та весело!

Ярмарок креативних ідей: екологічний круглий стіл

08.09.2021 в межах литовсько-українського проекту «Ярмарок креативних ідей» було проведено екологічний круглий стіл на англійській мові за участю учнів трьох шкіл: Маріупольської ЗОШ №64, Маріупольської ЗОШ №52, НВК №27, а також начальника управління з питань екології, енергоменеджменту та охорони праці ММР Ваагна Мнацаканяна і голови спільноти міжнародної підтримки «Шлях до мрії» Андрюса Алманіса.

Учасники вільно обговорювали цікаві та важливі питання: Як взаємодіє екологія та економіка? Як кожен може захистити навколишній світ? Як покращити екологічну ситуацію в нашому місті? Що чекає на людство?

Пишаємось нашими учнями, які показали достойний рівень володіння англійською мовою та обізнаність, зацікавленість щодо шляхів покращення екологічної ситуації як в нашому місті, так і в межах всієї планети.


"Літературна вітальна": тематичний урок у 5-А класі

8-ого вересня відбулася літературна вітальня, присвячена творчості Лесі Українки. Учні 5-а класу ознайомилися з цікавими та маловідомими фактами з життя поетеси, читали, прослуховували й обговорювали її вірші

Пізнавально-розважальна година "Загадки для розуму" для молодшої групи подовженого дня


3-ого вересня до бібліотеки філілії для дітей ім. В. Маяковського на пізнавально-розважальну годину "ЗАГАДКИ ДЛЯ РОЗУМУ" завітали учні молодшої групи подовженого дня під керівництовом вчителя Маяк М.В.

Маленькі розумники впоралися з усіма складними завданнями, які підготували для них бібліотекарі та створили власні вітрильники на майстер-класі. Час пройшов швидко, весело і цікаво.

"Я маю право": тематичний урок у 9-А класі

До 20-річчя прийняття Декларації прав дитини, ООН проголосила 1979 рік Міжнародним роком дитини. На відзначення цього був висунутий ряд правових ініціатив, в числі яких була пропозиція, зроблена в 1978 році Польщею, розглянути в Комісії з прав людини ООН проєкт Конвенції про права дитини. 26 січня 1990 року почалося підписання Конвенції. Конвенція набула чинності 2 вересня 1990 роки після ратифікації її двадцятьма державами.

Саме цій події був присвячений урок 3 - ого вересня для учнів 9 А класу, під керівництвом Корнюхіної А.В. На тематичному уроці учні дізналися про історію заснування Конвенції ООН, розповідали вірші про свої права, створили символічні квітки зі своїми правами, вирішували правові задачі та ситуації.

30 років незалежності України:тематичний урок у 8 – Б класі

Цьогоріч Україна відзначила 30-річчя незалежності. Саме цим подіям - Державному Прапору, становленню незалежної держави - був присвячений перший урок у 8 - Б класі. Учні розповідали про символіку Державного Прапора, заглибилися в історичні події державотворення, познайомилися з головними здобутками незалежної України - перемогами на Олімпійських іграх, науковими й культурними здобутками, членством України в міжнародних організаціях. Діти натхненно читали вірші про рідну землю, її захисників і героїв. Дотримуючись традиції проголошувати ювіляру побажання, учні висловили символічні промови-соняхи, бажаючи нашій країні миру, щастя, добробуту і процвітання.

З початком нового 2021 - 2022 навчального року!


Дорогі учні , шановні вчителі та батьки!

Щиро вітаємо Вас з Днем знань! Цей день завжди особливо урочистий і хвилюючий, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і, водночас, нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя.

Бажаємо усім школярам на цьому шляху підкорити нові вершини знань, зустріти добрих і надійних друзів та досягти омріяної мети.

Найщиріші слова подяки - вчителям, які щедро діляться своїми знаннями, плекають справжніх патріотів нашої держави.

Нехай цьогорічний першовересень буде сонячним, новий навчальний рік вдалим, несе добрий настрій у кожну родину. Будьте щирими та підтримуйте одне одного. Учіться заради себе та майбутнього нашої громади і всієї країни. Бажаємо вам незабутніх миттєвостей шкільного життя, справжніх відкриттів, пізнання світу!


Вітаємо з Днем незалежності України!

День незалежності України – головне державне свято, що відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України.

Ще з часів Київської Русі українці прагнули жити вільно, сповідувати свої традиції та звичаї, не зазнаючи при цьому поневірянь та утисків. Історичні умови складалися так, що на наших землях постійно панували інші народи-сусіди, та попри все наші співвітчизники протягом століть боролися за свою свободу, і лише нинішнє покоління – наші сучасники у 1991 році вибороли її.

Ця визначна дата навічно увійшла в історію молодої держави золотою сторінкою її біографії, започаткувала нову епоху в житті українського народу, законодавчо закріпила його вікові, демократичні прагнення до національного відродження, духовної свободи, економічного зростання, культурного піднесення.

Цього року українці святкують 30 років незалежності своєї країни, упродовж яких вони відстоювали своє право бути вільними. І сьогодні триває боротьба за свободу, ідентичність та територіальну цілісність держави. Українські захисники відстоюють незалежність ціною власного життя.

Бажаємо всім нам миру в країні і в душі, міцного здоров’я, невичерпної енергії і впевненості у власних силах, безмежного щастя і затишку у родинах, а найголовніше – єднання заради досягнення найзаповітнішого – процвітання України!



23 серпня ми святкуємо День Державного Прапора України. Свято встановлено «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України», згідно з Указом Президента від 23 серпня 2004 року.

У 2009 році було внесено зміни до цього указу й засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Державний прапор – невід’ємний атрибут кожної країни, що уособлює самобутність та спадкоємність її державотворчих традицій. Його еволюція у своєрідний спосіб відображає багатовікові процеси розвитку, становлення та життєдіяльності державних утворень.

Впродовж історичних звершень він ставав символом боротьби за національні й соціальні права українського народу. Серце кожного українця завмирає при підйомі національного прапору. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі.

Прийміть сердечні вітання з нагоди Дня Державного Прапора і Дня Незалежності України!