Новації у 2019 - 2020 н. р.

Дата публікації допису: Aug 06, 2019 9:13:13 AM

Що чекає на школярів у новому

2019 - 2020 навчальному році

Зокрема, з нового навчального року заклади й учні самі вирішуватимуть, чи носити шкільну форму, навчатися можна буде вдома, а оцінки учня не оголошуватимуть на весь клас.

В українських школах уже від 1 вересня заплановано чимало новацій.

Скасування співбесіди під час вступу до 1 класу

Конкурсний набір дітей до 1 класу, як це було раніше, скасували. Дітей до школи зараховують за місцем їхньої реєстрації, незалежно від того, спеціалізована ця школа або загальноосвітня. Вибрати іншу школу можна за умови вільних місць - у такому випадку можливий конкурс.

Скасування обов’язкової шкільної форми

У червні президент скасував старий указ про обов’язкову шкільну форму. Адміністрація школи більше не зможе примушувати учнів відвідувати уроки лише у формі.

Нове меню для шкільних їдалень

Від 1991 року книга рецептів не змінювалася, а всі нові пропозиції відсікалися фразою: "Що ви хочете за 15 гривень?!". Кулінар Євген Клопотенко розробив нові рецепти для шкільних їдалень і довів, що за ті ж 15 грн дітей можна нагодувати корисною і смачною їжею.

Світловідбивні жилети для учнів 1-4 класів

Від 1 вересня 2019 року учні 1-4 класів зобов’язані носити світловідбивні жилети в темну пору доби дорогою до школи й додому. Взимку буде доречно надіти жилет і вранці. Завдяки цьому водії краще бачитимуть дітей на дорозі, що дозволить зменшити кількість школярів, що постраждали в ДТП.

Вільний вибір форми навчання

Це нововведення стосується дітей, які змушені пропускати уроки через часті хвороби або ж серйозні заняття спортом, музикою та іншим. У таких випадках батьки мають право подати заяву до адміністрації школи, щоб перевести дитину на індивідуальну форму навчання. Після чого вчителі складають для таких дітей спеціальний навчальний план. Оцінка рівня знань відбуватиметься двічі на рік у вигляді підсумкової контрольної роботи.

Проводити уроки в школі зможуть не лише вчителі

Коли в школі, наприклад, немає профільного вчителя, то окремі уроки зможе проводити гурток або організація з хорошими фахівцями. Такий підхід називається мережевою формою навчання. Так можна вирішити проблему нестачі вчителів.

Запропонувати свої послуги зможуть всі установи, які зацікавлені в такій співпраці.

Оголошення оцінок школярів

Відтепер оцінки учня — це його особиста інформація, яку вчитель не має права розголошувати, тобто оголошувати на весь клас.

Безпосередньо на уроці вчитель може загальними фразами оцінити відповідь/роботу учня, але оцінку в балах — виставляти у щоденник на перерві або після уроків в індивідуальному порядку. Це стосується і батьківських зборів.

У Міністерстві освіти вважають, що так можна вирішити проблему цькування серед школярів через оцінки.

Скасування дошок пошани для відмінників

У школах більше не буде дошок пошани відмінників у навчанні. Кожен учень індивідуальний у своїх успіхах. Хтось краще вчиться, а хтось краще грає у футбол, танцює або співає. Діти різні, і здібності у них теж різні, кожен талановитий по-своєму.

Зміни в програмі ЗНО-2020 з української літератури

У новому навчальному році змінилася програма ЗНО з української літератури, деякі твори прибрали, деякі — додали.

Так, на ЗНО 2020 року не будуть виноситися такі твори: "Маруся" Г. Квітка-Основ’яненка, "Гайдамаки" Т. Шевченка, "Гімн" І. Франка, "Земля" О. Кобилянської, "Молюсь і вірю" М. Рильського, "Київ-традиція" М. Зерова, "Дитинство" Ю. Яновського, "Україна в огні" О. Довженка, "Залізний острів" О. Гончара, "Як добре те, що смерті не боюсь я", "О земле втрачена, явився!… "В. Стуса, "Українське альфреско" Л. Костенко.

Натомість до програми включили твори: "Захар Беркут" І. Франка, "Камінний хрест" В. Стефаника, "Valse mélancolique" О. Кобилянської, "У теплі дні збирання винограду" М. Рильського, "Майстер корабля" Ю. Яновського, "Лебеді материнства" В. Симоненка, "Наша мова" В. Голобородька, "Модрі Камінь" О. Гончара, "Господи, гніву пречистого" В. Стуса, "Два кольори" Д. Павличка.

Також школярі можуть сфокусуватися на першій і четвертій частинах роману "Хіба ревуть воли" Панаса Мирного, інші частини на тестування не виноситимуть.