До Міжнародного дня рідної мови

Дата публікації допису: Feb 22, 2021 10:16:34 PM

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

Нації вмирають не від інфаркту.

Спочатку їм відбирає мову.

Ліна Костенко

Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають 21 лютого щороку, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10.000 особами, що активно розмовляють мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов котрими розмовляють менше 100 осіб не задокументовані.

Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову.

Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні.

Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.

Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалося під пером Івана Котляревського, Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, М. Коцюбинським, Л. Українкою….

З нагоди святкування у школі організовано та проведено заходи на тему: “Рідна мова – безцінна й невичерпна духовна скарбниця народу”, години спілкування «Мова - серце народу», «Рідне слово - диво калинове» та книжкову виставку. Співробітники бібліотеки імені Маяковського запросили учнів шостих класів взяти участь у заході "Рідна мова - Всесвіту

основа". У виконанні учениць нашої школи: Терсяної Насті, Бітюцької Насті, Муляви Євгенії та

Шаульської Марини пролунав музичний подарунок - пісня на слова Лесі Українки, 150 - річчя

якої ми будемо відзначати 25 лютого. Учні 3 - Б класу під керівництвом Стернард І. Л.

виготовили святковий вінок "Наша мова калинова".