2016-2017

Один день щасливого життя

Весело та цікаво проходять дні у пришкільному таборі «Іскорка» ЗОШ № 64. Діти вже відвідали театр, ПК «Чайку», кінотеатр «Савону», відпочивали у міському парку, ходили на екскурсію до пожежної частини, проводили спортивні змагання, музичний калейдоскоп, інсценували казку, вивчили нові рухливі ігри.

Не менш насиченим видався і вівторок , 13 червня. Зразу після сніданку табір вирушив до бібліотеки ім. Маяковського, де не тільки почули нову інформацію про морських мешканців, а й взяли участь у вікторині, позмагалися у рибній ловлі, потанцювали. Дякуємо Вам, друзі – бібліотекарі. У Вас завжди цікаво!

А далі на школярів чекав боулінг. Серйозне було змагання між загонами, але перемогла дружба. Задоволені та трохи втомлені прийшли діти до їдальні. А обід видався сьогодні на славу! «Суспільство чистих тарілок» – це увесь наш табір.

Після обіду підводимо підсумки дня, обмінюємося враженнями. А що чекає на нас завтра? Це питання хвилює малюків.

Будьте впевнені, любі діти, вчителі не підведуть і «цікавинок» для вас запасли вони чимало. До зустрічі, до нових вражень та перемог!

_______________________________________________

День вишиванки у загальноосвітній

школі № 64

Усім відомо, що Україна – країна талановитих, працелюбних людей. Мистецтво вишивки поєднало ці дві риси. У третій четвер травня в Україні вже традиційно відзначають День вишиванки. Цього року він припав на 18 травня.

Ще з ранку вся школа № 64 замайоріла різнобарвними візерунками української вишивки. Дрес-кодом дня була вишиванка, в акції взяли участь не лише учні, а й вчителі школи.

На урочистій лінійці лунали пісні та вірші у виконанні гуртка «Джерельце» під керівництвом Павлової Г. О. А учні 4 – Б класу заспівали пісню «Бабусина вишиванка». Танок з рушниками у виконанні учнів 3 – Б класу був неперевершений.

Також учні молодших класів під керівництвом учительки трудового навчання Львової Л. О. взяли участь у конкурсі «Склади візерунок».

На завершення свята всі учні школи провели імпровізований танцювальний флешмоб.

Проведення такого свята продемонструвало, що вихованці школи разом зі своїми батьками відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв й традицій свого народу.

Свято Букваря в 1-Б класі

“Прощавай, букварику, наш найкращий друже…!” такими трепетними словами звернулися учні 1-Б класу до своєї першої книги на Святі Букваря. В теплому родинному колі разом з “Живими буквами”, в ролі яких виступили батьки, діти навчили грамоті маленьких Ягусь, які несподівано з'явились на святі та побували в ролі своїх зіркових учителів. Учениці 7-Б класу Ільченко Аріна та Калачова Дар'я допомагали в організації Свята Букваря та виступили в ролі Ведучої та Баби Яги.

Сценарій до свята написала класний керівник 1-Б класу Надія Петрівна Крамар, Раїса Федорівна Семенченко підготувала музичний супровід, бібліотекар Марія Анатоліївна Хохлова запропонувала цікаву вікторину «Збери літери», під час якої маленькі Ягусі, поділившись на дві команди, мали відгадати слова, а потім скласти їх за допомогою Живих Букв, в ролі яких виступали батьки.

Свято закінчилося веселим флеш-мобом, в якому взяли участь учні та батьки 1-Б класу.

Наприкінці свята батьки та учні щиро подякували своїй вчительці за ті знання, які вони отримали під час навчання.

СВЯТО БУКВАРЯ

12 травня до 1 – А класу завітало багато гостей, тому що у першокласників це був день незвичайний, особливий: маленькі розумники та розумниці 1 – А класу прощалися з першою своєю книжкою – другом Букварем.

Під час свята учні розповідали вірші про літери, співали абеткову пісеньку, дякували Букварику за науку. Присутні гості із задоволенням слухали казку про пригоди Азбуки , чарівної Феї та Киці, що не хотіла вчитися, яких талановито зіграли учениці 1-А класу Коробська Орина, Коробська Віра та Тимченко Аліна. Оплесками зустрічали діти та батьки Букварика, який привів із собою підручники для навчання у другому класі.

Букварик, почесну роль якого виконав Шрубянець Сергійко, один із найкращих читачів, не тільки привітав учнів з першою шкільною перемогою, але й приніс цікаві завдання та ігри для маленьких розумників та їхніх батьків.

Усі присутні на святі ще раз переконалися, що учні закінчують свій перший рік навчання з величезним багажем знань, який вони натхненно й наполегливо збирали протягом року разом зі своєю мудрою та турботливою вчителькою Голоцуковою Лідією Миколаївною.

Привітали також першокласників старші друзі – учні 5 класу. Дівчатка Пилипчук Катерина та Плотнікова Поліна виконали разом з малюками дружній флешмоб «Щасливі, бо завжди разом!»

Як срібні дзвіночки лунали дитячі голоси: «Прощавай, Букварику, наш найкращий друже, ми тобі, Букварику, дякуємо дуже!». І сльози радості, щастя та гордості блищали на очах батьків, дітей, першої вчительки, коли всі разом переглядали фільм про яскраві моменти шкільного життя.

Так, у маленьких пташенят 1-А класу вже підросли та окріпли крила, і вони вже готові летіти далі у незвіданий, але такий цікавий світ знань, мудрості та науки…

Батьки учнів 1-А класу Маріупольської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №64 висловили щиру подяку першій вчительці Голоцуковій Лідії Миколаївні.

«Наші діти люблять і шанують Вас, Лідіє Миколаївно! Завдяки Вашим щоденним зусиллям всі діти успішно пройшли перший найскладніший рік навчання. Ви відкрили перед ними чудовий непізнаний світ Букварика, навчили читати і писати. Низький уклін Вам, перша вчителько, за Вашу душевнущедрість і море світла. Бажаємо Вам наснаги, добра і успіхів!» - такими теплими словами від імені всіх батьків привітала першу вчительку Політаєва Марина Миколаївна, голова батьківського комітету 1- А класу.

Свято закінчилося, але спогади про нього назавжди залишаться в серцях маленьких школярів – красивих, розумних, творчих, успішних і талановитих дітей, гідних з честю носити звання учнів Маріупольської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №64.

Бажаємо учням та батькам 1 – А класу успіхів, добра та мирного неба!

______________________________

Екоосвітня лекція "Культура поводження з побутовими відходами"

КУЛЬТУРА ОБРАЩЕНИЯ С БЫТОВЫМИ ОТХОДАМИ

Всеукраїнська військово-патріотична гра

«Джура-2017»

Гра проводиться з метою залучення учнівської молоді до участі у дитячо-юнацькій військово-спортивній патріотичній грі „Сокіл” („Джура”) Українського козацтва, систематичної пошуково-дослідницької, наукової діяльності з краєзнавства, розширення напрямів цієї роботи, удосконалення роботи із збереження, відновлення та примноження традицій і обрядів українського народу, виховання дітей та молоді на засадах сімейної народної козацької педагогіки, національних культур народів, що населяють Україну, поглиблення знань з історичного, географічного, літературного, етнографічного краєзнавства та оздоровлення учнів.

Протягом навчального року учні 9-11 класів навчально-виховних закладів міста Маріуполя змагалися у шести випробуваннях гри, основні етапи змагання увійшли в заключну гру «Пластун», яка пройшла 28 квітня 2017 року на території Міського саду.

На фінальну гру були запрошені 11 кращих команд навчально-виховних закладів: ЗОШ № 20, 32, 33, 48, 64, 65, НВК № 14, 27, 28, 48, «Гімназія-школа» № 1, вихованці міського Центру позашкільної роботи за місцем мешкання.

Учні 11 класу відстоювали честь нашої школи, а учні 10 класу ввійшли до складу команди «Сокіл» від Центру позашкільної роботи .

П’ятеро хлопців і дві дівчини від кожної команди змагалися за системою «Квест» у стрільбі, туризмі, у конкурсах з надання домедичної допомоги та силовому двоборстві.

В якості гостей та суддів на станціях «Туристська смуга перешкод», «Козацька сила», «Стрілецький турнір» і «Рятівник» були запрошені вчителі предметів «Фізична культура», «Захист Вітчизни», представники маріупольських відділень громадських організацій Товариства Сприяння Обороні України, Спілки «Червоний Хрест», «Самооборона Маріуполя», Спілки козаків Донбасу «Вільність» Війська Запорізького, військовослужбовці Національної гвардії України, офіцери групи цивільно-військової співпраці ЗСУ.

Протягом двох годин старшокласники вели чесну боротьбу за право називатися кращими у грі «Джура-2017».

Переможцями гри за комплексними випробуваннями визначені команди загальноосвітніх шкіл №№ 64, 65 та команда міського Центру позашкільної роботи за місцем мешкання. Команду "Сокіл" та команду нашої школи до змагань підготував Костюк Олег Іванович, учитель фізичного виховання та предмету "Захист Вітчизни".

Наші переможці:

Перше місце посіла команда «Сокіл», до складу якої увійшли учні 10 класу нашої школи, а саме:

1. Анцупов Микита,

2. Крать Олександр,

3. Нестеров Микита,

4. Островерх Данило,

5. Остроухова Юлія,

6. Седакова Катерина,

7. Сушков Олександр.

Третє місце посіла команда учнів 11 класу нашої школи:

1. Гур’янов Сергій,

2. Драгой Марія,

3. Мовчан Володимир,

4. Саркісян Світлана,

5. Стасенко Валерій,

6. Усатов Павло,

7. Черніков Владислав.

Вітаємо з перемогою! Так тримати!

________________________________

Наші юні спортсмени стали переможцями у чемпіонаті Маріуполя з УШУ

Свої спортивні вміння та навички спортсмени продемонстрували на Чемпіонаті Маріуполя з УШУ.

Учні нашої школи показали відмінний результат. Перше місце посіли: Павлова Валерія (4 - Б клас), Павлов Михайло (2 - Б клас), Воробйова Олександра (2 - А клас).

Вітаємо наших юних спортсменів та зичимо їм успіхів у спорті.

________________________________

Урок мужності "Ми пам'ятаємо їх імена"

Учителі 4-А класу Павлова Г.О. та 4-Б класу Маяк М.В. провели урок мужності "Ми пам'ятаємо їх імена". Учні підготували вірші, розповіді про героїв Другої світової війни, виставку малюнків. Були запрошені працівники бібліотеки ім. Маяковського Максименко Людмила Іванівна та Тичкова Олена Валентинівна, які зробили огляд дитячої художньої літератури на воєнну тематику, показали буктрейлер "Дитяча книга війни". Урок закінчився мітингом та покладанням квітів до пам 'ятного знаку воїнам 9 Авіадивізії . Проведений захід не залишив байдужими всіх присутніх.

________________________________

Збережемо пам'ять у наших серцях

З нагоди відзначення Дня пам'яті та примирення і Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в школі № 64 було організовано та проведено виховний захід «Збережемо пам'ять у наших серцях».

Все далі відходять грізні і важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про тих героїв , хто віддав своє життя і захистив рідну землю від ворогів. Учитель історії Шумуртова І. В. та учитель музичного мистецтва Семенченко Р. Ф. разом із учнями старших класів підготували літературно-музичну композицію. Нікого не залишили байдужими пісні, відеоматеріали та зворушливі вірші у виконанні учнів 10 класу Зайченко Надії, Крать Олександра, Холікової Аліни про героїчний подвиг, незламну мужність нашого народу.

В усіх класних колективах школи пройшли урочисті Єдині уроки мужності та пам’яті. Учні 7 – А класу під керівництвом учителя Медведєвої Л. М. провели виховний захід «Дитинство, обпалене війною…»

А в гості до учнів 4 – А та 4 – Б класів завітали співробітники бібліотеки ім. Маяковського, які разом із учителями Павловою Г. О. та Маяк М. В. організували та провели виховний захід «Ми пам'ятаємо їх імена…», а також підготували виставку книг для дітей про буремні роки війни.

«Пам’ять: вона кличе, вона хвилює, вона торкає наші серця» - урочистість з нагоди Дня Примирення та Дня Перемоги продовжилась біля пам’ятного знаку воїнам 9-ої Авіадивізії, де учні поклали квіти та вшанували хвилиною мовчання пам’ять про воїнів-визволителів. Ця пам’ять робить усіх нас сильнішими, адже вона є запорукою неминучої перемоги сьогодні.

Вітаємо!!!

Вже другий рік гурток «Джерельце» під керівництвом Павлової Г.О. бере участь у міському фестивалі писанок. Цього року учні 4-А класу підготували чудову виставу «Великодній кошик», яка сподобалась усім присутнім.

28 квітня в Центрі сучасного мистецтва та культури ім. Куїнджі відбулося свято-презентація «Писанковий світ», де зібралися всі переможці, їхні друзі, батьки, члени журі.

Гурт «Джерельце» отримав спеціальну відзнаку від журі, грошовий приз та солодощі, а керівника гуртка відзначено подякою за підтримку та розвиток творчих здібностей дітей.

_________________________________________

Охорона праці - справа кожного

У зв’язку з відзначенням 28 квітня 2017 року Всесвітнього дня охорони праці, з метою привернення уваги працівників та учнів до питань дотримання вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності в навчально-виховному процесі, в школі з 24 по 28.04.2017р. було проведено Тиждень з охорони праці та Тиждень знань з безпеки життєдіяльності.

В цьому році Всесвітній день охорони праці був проведений під гаслом «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці».

Під час проведення дня було сплановано та проведено ряд заходів.

Для учнів 1- 4 класів була проведена година спілкування «Охорона праці – запорука життя», де учні повторювали правила поведінки в їдальні, спортивній залі, під час уроків трудового навчання та під час перерв, обговорювали різноманітні ситуації.

Учні 5 – 7 класів були залучені до заняття на тему «Електробезпека», під час якого школярі повторили всі правила поводження з електрикою, з’ясували причини та наслідки неправильного поводження з електроприладами. Восьмикласники вели розмову про безпеку в кабінеті інформатики та про роботу з комп’ютером, було організовано перегляд презентацій з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Учні 9 – 11 класів провели інформаційну п'ятихвилинку для учнів молодших класів щодо дотримання правил поведінки у надзвичайних ситуаціях, що виникають при порушенні життєвого процесу у побуті, під час трудової діяльності чи в соціальному середовищі.

______________________________________________________________

14 квітня пройшов

Єдиний урок з ЦО у 1-А класі

______________________________________________

ПЕРШОКЛАСНИКАМ

ПРО ПРАВА та ОБОВ’ЯЗКИ

«Знай свої права, дитино!» -під таким гаслом протягом квітня згідно з розпорядженням Маріупольського міського управління юстиції в Донецькій області у рамках місячника правових знань були проведені виховні заходизпершокласниками Маріупольської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 64.

Спочатку вчителі 1-их класів Голоцукова Л.М. та Крамар Н.П. в ігровій формі допомогли малюкам зрозуміти значення таких важливих слів як «право», «обов’язок», «декларація», «конвенція», «захист», «Служба захисту дітей».

А потім казкові персонажі лікар Айболить, Мальвіна, дівчатка-україночки Аліна та Ганнуся розповіли малюкам про права дітей в Україні і запропонували разом сплести віночок прав та обов’язків.

Із захопленням учні 1 – А та 1 – Б класів слухали вірші-добавлялки про права дітей та шукали потрібну квіточку для віночка.

Не менш цікавим було обговорення не тільки прав, а й обов’язків дітей. «Моя країна дає мені право на медичне обслуговування, отже, я зобов’язаний змалку дбати про своє здоров’я, і тому я ходжу у спортивний гурток», «Я не буду пити кока-колу та їсти чіпси, тому що це шкідливо для мого здоров’я», «Я маю право на безкоштовну освіту, отже, мій обов’язок – старанно вчитись», «Хоч дитина і має право на захист та допомогу у разі скоєння правопорушення, але я завжди буду дотримуватись правил поведінки, бо це мій обов’язок»,-ось такі думки лунали під час обговорення.

Віночок прав та обов’язків дітей в Україні вийшов чудовим.

Продовжили першокласники віртуальну подорож по казковій Країні прав у комп’ютерному класі. Учні переглянули мультфільми та, об’єднавшись у групи, обговорили, які права папуги Кеші, Чиполліно, Попелюшки, Буратіно, маленьких козенят було порушено, а далі, як досвідчені фахівці, давали поради один одному, як діяти, якщо порушуються права дитини не у казках, а у справжньому житті.

І на завершення учні підвели підсумки шкільного конкурсу «Права дитини – очима першокласника».

Переможницею стала Іллінич Ганна, учениця 1 – А класу, яка разом з батьками підготувала яскраву та цікаву стіннівку «Щасливе дитинство».

_______________________________________

Азбука права

У рамках декади правових знань та громадянського виховання учні 4-Б класу (кл. кер. Маяк М.В.) провели правовий урок «Азбука права» у бібліотеці ім. Маяковського. У вікторині учні виявляли міцні знання про права й обов’язки дитини. У запропонованих дитячих літературних творах знайшли порушення прав героїв. Учні взяли активну участь у рухових іграх з Бармалеєм. Такі бібліотечні уроки допомагають виховувати високоморальну особистість школяра.

________________________________________

День цивільної оборони

У школі в рамках декади заходів з цивільного захисту було проведено День цивільної оборони. На першому уроці класними керівниками були проведені виховні години за тематикою «Стихійні лиха на планеті Земля», « Чорнобильська катастрофа та її наслідки для України», «Дії населення у надзвичайних ситуаціях», «Перша допомога при пораненнях під час терористичного акту» та інші.

Десятикласники провели бесіду зі школярами молодшого віку з питань уникнення враження мінами і вибухонебезпечними предметами. А учні 7 – А класу взяли участь у вікторині з пожежної безпеки « Будь обережним з вогнем».

О 1000 за сигналом «Увага всім!» організовано, спокійно, але динамічно і швидко було проведено учбову евакуацію усіх учасників навчально-виховного процесу.

Учні 10 та 11 класів, підготовлені учителем предмету «Захист Вітчизни» Костюком О. І., провели практичне заняття для учнів 8 – 11 класів щодо надання долікарської допомоги (накладання пов’язок, шин).

_______________________________________________________________________________________________________

З Україною в серці

Тиждень світової культури та мистецтва, який проводився з 13 до 17 березня під гаслом «З Україною в серці» у ЗОШ № 64, став для учнів справжнім святом.

Саме в понеділок, 13 березня, учні школи під керівництвом вчтеля музичного мистецтва Семенченко Р. Ф. випустили пізнавальні стіннівки «Подорожуємо Україною», «Краса врятує світ», «Музична газета».

У вівторок пройшов конкурс листівок «Щасливі долоньки».

Співучою та веселою була середа. А концерт, який підготували з учнями початкових класів Семенченко Р.Ф., Стернард І. Л., Павлова Г.О., не залишив байдужим нікого. Діти співали народні та авторські пісні, танцювали, а закінчився концерт казкою «Коза – Дереза» за музикою «камертона української душі» Миколи Лисенка, 175 - річчя від дня народження якого відзначають 22 березня.

У четвер талановиті учні нашої школи Санатарчук Марія, Лейбіна Ольга, Золотарь Володимир, Ільченко Орина влаштували концерт для учнів молодших класів, де продемонстрували свою майстерність, виконуючи музичні твори на фортепіано та саксофоні.

Не менш цікавим видався і останній день тижня. На перервах звучала запальна музика, старшокласники та учні 3-Б класу під керівництвом Стернад І. Л. влаштували танцювальний флешмоб, до якого долучилися й інші учні школи.

А у четверокласників (кл. кер. Павлова Г.О., Маяк М.В.) відбувся народознавчий екскурс «Душа мого народу – рушник». Почесним гостем заходу була народна майстриня Молчанова Лідія Йосипівна, голова спілки «Просвіта». Вона показала вишиті власноруч рушники, розповіла про історію вишивки. Учні вітали гостю піснями.

До дитячих сердечок несу я тепло, -

Що отримаю, земле, від тебе.

Вірю свято: відійде все зло

І зійде благодать Божа з неба!

________________________________________

Шевченківські дні

9 березня, в День народження Кобзаря, в Україні починають відзначати шевченківські дні. Тисячі шанувальників творчості Тараса Шевченка згадують в цей день велику людину, генія українського народу, поета, який зробив неоціненний вклад у духовну скарбницю людства.

Щовесни, коли тануть сніги

І на рясті просяє веселка,

Повні сил і живої снаги

Ми вшановуєм пам´ять Шевченка.

В нашій школі свято Кобзаря не пройшло непоміченим. Відбулися виховні години до Дня народження Т. Г. Шевченка «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…».

Співробітники дитячої бібліотеки ім. В. Маяковського провели для школярів 1-4 класів Шевченківські свята: «Тарас Шевченко – творець краси і доброти» і «Слава Шевченкова – слава України». Учні прослухали огляд літератури книжкової виставки «Слово Великого Кобзаря», подивилися цікавий відеоролик «Обличчя української історії. Тарас Шевченко», з якого дізналися про основні віхи життя та творчості генія української літератури.

Бібліотекарі провели літературну вікторину «Ім’я Шевченка стукає в серцях». Діти вірно відповідали на запитання вікторини, назвали місця в Маріуполі, пов’язані з ім’ям видатного українця. Хлопчики та дівчатка дізналися маловідомі, цікаві факти з біографії видатної людини.

Дітям близька і знайома творчість поета, художника. Учні 2-А класу (кл. керівник Петренко Н.А.) зробили чудовий портрет Тараса Шевченка з природних матеріалів. Поетичний вернісаж «Стежинами поезії Кобзаря» дуже сподобався присутнім. Бібліотекарі читали вірші, діти із задоволенням декламували відомі рядки, а «Садок вишневий коло хати» учні 2-х класів виконали гуртом.

______________________________________

ЛІТЕРАТУРНА ГОДИНА ДО 190-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО БАЙКАРЯ

ЛЕОНІДА ГЛІБОВА

5 березня 2017 року відзначається 190-річчя з Дня народження українського письменника, поета, байкаря, видавця та громадського діяча Леоніда Івановича Глібова.

Твори, які були написані понад сто років тому, не втрачають своєї актуальності, повчального змісту і в наш час. Не дарма Іван Франко назвав Леоніда Глібова «найкращим українським байкописцем, …творцем правдивих перлин української літератури».

В рамках святкування ювілею видатного поета і байкаря у ЗОШ № 64 спільно з дитячою бібліотекою ім. В.В. Маяковського пройшов літературний конкурс читців,учасниками якого стали учні 4-А класу(класний керівник Г.О. Павлова). Діти взяли активну участь у конкурсі, розповідали та інсценізували байки, читали вірші напам'ять. Для всіх присутніх був презентований відеоролик, присвячений творчості байкаря.

Бібліотекарі дитячої бібліотеки ім. В.В. Маяковського підготували книжкову виставку «В байках і ліриці живе душа поета», провели голосне читання байки «Синиця», а також були членами журі конкурсу. Також до складу почесного журі було запрошено педагога-організатора ЗОШ № 64 Н.О. Коваленко і представника драматичного театру Н.П. Ларіну. Гостями свята були учні 9-Б класу.

Переможцями конкурсу стали:

В номінації «Групове виконання» – перше місце здобули Маліков Микита, Мулява Іван, Дмитрук Олександр, Гончарова Аліса за інсценування байки «Коник-стрибунець», друге місце зайняли Лущак Ганна, Македонська Анастасія, Зайцев Ілля, Головко Марія за виконання байки «Квіти», третє місце – Мамонова Аврора, Плотнікова Олена за виконання байки «Чиж та Голуб».

В номінації «Індивідуальне виконання» перше і друге місце посіли: перше місце – Терсяна Анастасія за виконання байки «Хлопчик та гадюка» і Меркулова Лілія за виконання байки «Билина». Друге місце – Князєв Кирило за виконання вірша «Бачить- не бачить» і Мочирад Анастасія за виконання байки «Чиж та Голуб». Переможці були нагороджені подарунками з українською символікою, а всі учасники конкурсу заохочені солодкими призами.

Свято дружби «Разом нам веселіше»

Не відстають від старшокласників і учні початкових класів. Так у 4 –А класі (кл.кер. Павлова Г.О.) 14 лютого відбулося свято дружби «Разом нам веселіше». Діти розповідали легенди про Святого Валентина, дискутували про любов та дружбу , а потім грали у цікаві ігри: «Знайди відповідь», коли на одній половинці серця було питання , а на другій відповідь, а школярам треба було з’єднати дві половинки. Повеселилися четверокласники, коли грали у гру «Знайди свою пару», але найбільше задоволення отримали від гри «Хто вкрав моє серце?».

Гарно жити та дружити, коли в класі добрі діти!

УВАГА!

7 лютого 2017 року у світі відзначається День безпечного Інтернету під гаслом «Будь зміною: об’єднаймося для кращого Інтернету». Інтернет є таким, яким ми створюємо його щодня: він є кращий і доброзичливий настільки, наскільки кожний з нас є ввічливим та позитивним онлайн. Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти спільно з Національним комітетом Дня безпечного Інтернету в Україні запрошує долучитися до спільного проведення цього дня у вашій родині, школі, місті, організації, країні, світі.

Як приєднатися?

  • Логотип «День безпечного Інтернету» можна завантажити тут

  • Повідомляйте про свої події у соціальних мережах, використовуючи хештег #SID2017

  • Створіть свою обіцянку щодо безпечного користування Інтернетом для 2017 року та беріть участь у #saferinternetchallenge. Наприклад, «Обіцяю у 2017 не публікувати фото інших без їх дозволу», «Обіцяю у 2017 не використовувати гаджети як няню для своєї дитини!»

Дізнайтеся більше про День безпечного Інтернету на www.saferinternetday.org , включаючи інформацію про заходи в Україні: https://www.saferinternetday.org/web/ukraine/sid

День безпечного Інтернету в Україні у Фейсбуці: https://www.facebook.com/UkraineSID

День безпечного Інтернету у Твіттері: https://twitter.com/UkraineSID.

______________________________________________________________

Рятувальники провели зі школярами уроки безпеки

24 січня до школи завітали фахівці Маріупольського міського управління Державної Служби України з надзвичайних ситуацій. Фтіц Григорій Віталійович, провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям та молодший інспектор Калайтан Олена Сергіївна провели для учнів 5 – 6 класів нашої школи уроки безпеки, метою яких було удосконалення теоретичних знань у сфері безпеки життєдіяльності та формування безпечної поведінки дітей шкільного віку у надзвичайних ситуаціях різного характеру. Багато дітлахів неодноразово залишаються вдома без дорослих, де їх може підстерігати небезпека, у том числі й загроза виникнення пожежі.

Фахівці ДСНС нагадали школярам основні правила безпеки при користуванні газовою плитою, під час експлуатації побутових електроприладів, перелічили учням основні причини виникнення пожежі у побуті, навели реальні приклади пожеж, які виникли через недотримання правил пожежної безпеки вдома. Бесіди були насиченими, інформативними та цікавими.

Учні отримали пам'ятки щодо дій у надзвичайних ситуаціях. Такі зустрічі є прекрасною можливістю нагадати дітям елементарні правила безпеки власного життя. Адже від того, чи знають вони правила поведінки в різних небезпечних ситуаціях, залежить їхнє життя.

Працівниками Державної пожежно-рятувальної частини проведено також профорієнтаційну бесіду із випускниками школи щодо вступу до вищих навчальних закладів цивільного захисту України у 2017 році з метою популяризації навчальних закладів ДСНС України та професії рятувальника.

_______________________________________________________

Літературно – музичний калейдоскоп «Прийшли діти щедрувати до нашої хати»

Традиції українського народу мають глибоке коріння і передаються з покоління в покоління. Українські свята несуть виражений християнський характер, проте в багато з них вплетені і язичницькі вірування, а також народні знання про природу та оточуюче середовище. І дуже важливо, щоб діти вивчали, знали та дотримувались цих звичаїв та традицій.

Вивчають ці традиції та намагаються їх втілити в життя учні 4-А класу, члени гуртка «Джерельце» (кер. Павлова Г.О.). 13 січня вони завітали до бібліотеки ім. Маяковського, щоб привітати зі святами.

Учні прийшли з різдвяною зіркою і привітали всесвітньо відомою піснею «Щедрик, Щедрик, Щедрівочка». Хлопці виконали головний обряд свята – засівання, примовляючи «Сієм, сієм, засіваєм, з Новим роком Вас вітаєм!» Дівчата заспівали пісню «Добрий вечір тобі, пане господарю», розказували щедрівки, бажаючи процвітання та добробуту, а бібліотекарі віддячили солодкими подарунками.

Завідувачка бібліотеки Людмила Іванівна Максименко та співробітники бібліотеки Олена Валентинівна Тичкова та Алла Володимирівна Маслікова познайомили дітей з історією свята Маланки та Василя і традиціями його святкування, читали дітлахам щедрівки, загадували загадки. Діти залюбки брали участь у рухливій грі «Зимові розваги» та подивилися цікавий відеокліп «Щедрик».

Благослови, Боже, Ще й цей Новий рік Щоби була щаслива Кожна людина!

___________________________________________________________________________________________________________

Зустріч із спеціалістом міської рятувальної аварійно-водолазної служби Ушкаловою Валентиною Василівною.

Зима - чудова пора відпочинку на льоду. Скільки радощів вона приносить! Забави на ковзанах, лижах, санчатах! Зазвичай взимку діти розважаються біля став­ка, озера чи річки. Як весело покататися на ковзанах на скутих кригою водоймищах! Але недарма кажуть: «На льоду розважайся — на небез­пеку не наражайся!»

З метою залучення уваги дітей до навичок основ безпеки життєдіяльності 11 січня 2017 року у школі № 64 відбулася тематична бесіда «Безпечне поводження на водних об'єктах в літній і зимовий періоди» для учнів 5-9 класів, яку провела спеціаліст міської рятувальної аварійно-водолазної служби Ушкалова Валентина Василівна.

Мета зустрічі – навчити школярів навичкам надання допомоги в різних надзвичайних ситуаціях, зниження ймовірності виникнення таких ситуацій.

Валентина Василівна розповіла дітям про основні правила безпеки на водних об'єктах в літній і зимовий періоди, провела вікторину на знання правил безпечної поведінки на воді та на льоду, продемонструвала пізнавальні мультфільми.

Наші учні дізналися, як надається перша допомога людині, яка знаходиться в небезпеці, як вести себе, якщо ви провалилися під лід, а також змогли відпрацювати основні правила поведінки при надзвичайних ситуаціях.

________________________________________________________________________

5 – 9 грудня

2016 року

Всеукраїнський

тиждень права

Починаючи з 2008 року, в нашій державі започатковано проведення Всеукраїнського тижня права. Згідно з Указом Президента, проходити цей захід має щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини, який відзначається в пам'ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

Саме тому протягом цих днів у школі вже традиційним є проведення різноманітних заходів щодо підняття рівня правової обізнаності учнів.

Також у рамках Всеукраїнського тижня права у школі організовано книжкову виставку, презентації видань про права людини та іншої літератури правового змісту, оформлено тематичні стенди.

9 грудня - Всеукраїнський урок «Права людини»

В нас людина кожна знає,

Чим займатись вона має.

Гарантує нам це право

Основний Закон держави.

Він дає дорослим й дітям

Вільно і щасливо жити.

Всі його повинні знати,

І вивчати, й шанувати.

10 грудня в світі святкують Міжнародний день прав людини. У цей день зазвичай згадують про механізми досягнення безпеки в суспільстві й зусиллях світового співтовариства щодо виховання підростаючих поколінь у дусі дотримання прав людини.

З нагоди цієї події у школі пройшов Єдиний Всеукраїнський урок на тему «Права людини».

Учні були ознайомлені з історією розвитку прав людини у світі, ознайомилися з правами, які мають громадяни України, та правами, які мають діти у нашій державі згідно Конвенції ООН про права дитини, яка з 1991 року є частиною національного законодавства України.

Правова культура – фундамент держави

У рамках Всеукраїнського тижня права 9 грудня учні 4-А класу разом із класним керівником Павловою Галиною Олександрівною відвідали дитячу бібліотеку імені Маяковського, де їх радо зустріли завідувачка бібліотеки Людмила Іванівна Максименко та співробітники бібліотеки Олена Валентинівна Тичкова та Алла Володимирівна Маслікова.

Для школярів нашої школи вони підготували та провели виховний захід «Правова культура – фундамент держави».

Учні розповіли про права дітей у нашій країні, взяли активну участь у вікторині «Герої казок скаржаться», в інформаційному досьє «Зі злом жартувати не можна», обговорили поведінку казкового персонажу - старої Шапокляк, яка прибігла до бібліотеки, була не ввічлива та груба і зовсім не знала прав дитини. Діти вчили її добрим вчинкам та гарній поведінці.

Повчально, креативно та цікаво пройшло свято в бібліотеці.

7 грудня 2016 року - Зустріч із співробітниками відділу управління превентивної діяльності

7 грудня 2016 року в школі для учнів 6 – 11 класів було проведено зустріч із співробітниками відділу управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Донецькій області. Інспектори вибухотехнічної служби Матієнко В. М., Кодберг О. М. та Кожедуб С. М. проінформували дітей про небезпеку вибухових предметів та їх види, що найчастіше трапляються на території проведення АТО, а також про правила поводження із вибухонебезпечними предметами.

Інспектор відділу ювенальної поліції Брова В. М. розповіла учням про правила поведінки у громадських місцях та навчальному закладі, про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх за правопорушення.

У заході також взяли участь представники молодіжної організації «Ліга майбутніх поліцейських». В ході презентації юні «лігівці» розповіли учням школи про основні напрямки діяльності в організації, продемонстрували відеоролик, створений до річниці «Ліги», говорили про свої сподівання та мрії і, звісно, про плани на майбутнє.

Учнів школи чекав несподіваний сюрприз від талановитих учасників «Ліги». Анатолій Дзедзицький та Іван Єрмілов виконали свою авторську пісню. Учасники громадської організації «МОЛОДІЖНА ЛІГА МАЙБУТНІХ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ» на власному прикладі розповіли та показали учням нашої школи як важливо дотримуватись законів України та всіляко підтримувати зв’язок із правоохоронними органами, а також займати активну громадську позицію та бути справжнім патріотом своєї держави.

Знайомство з бібліотекою!

17 - 18 листопада у шкільній бібліотеці відбулося свято-подоріж до міста Читайликів (Знайомство з бібліотекою). На свято прийшли учні 2-х та 3-х класів. Учнів знайомили з правилами користування бібліотекою відомі казкові герої, які також провели цікаві вікторини для дітей з метою популяризації книги та дитячого читання. Діти активно приймали участь у вікторинах, активно відповідали на питання як треба поводити себе у бібліотеці та як відноситися до книг та підручників. Казкові герої такі як Мальвіна, Незнайка, Пеппі Довга Панчоха провели цікаву екскурсію до країни Читайликів!

Я ЛЮБЛЮ УКРАЇНСЬКУ МОВУ!

День української писемності та мови – це державне свято, яке щороку відзначається в Україні

9 листопада на честь вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Традиційно у цей день у загальноосвітній школі №64 м. Маріуполя був урочисто відкритий і проведений І (шкільний) етап XVІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика серед учнів початкової школи.

Конкурс проходив під гаслом: «Я люблю українську мову!»

У конкурсі брали участь 10 учнів 3-4 класів.

За підсумками журі у складі:

1) Святної М.А., директора школи

2) Крамар Н.П., заступника директора з НВП

3) Голоцукової Л.М., голови методичного об’єднання вчителів початкових класів

переможцями стали Терсяна Анастасія (4 – А клас, учитель Павлова Г.О.) та Кукуяшна Анна ( 3 – Б клас, учитель Стернард І.Л.)

Результати проведення

І (шкільного) етапуXVІІ Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика

серед учнів 3-4 класів ЗОШ № 64 м. Маріуполя

ВІТАЄМО

ПЕРЕМОЖЦІВ ТА УЧАСНИКІВ КОНКУРСУ!

09.11.2016

З метою виховання патріотизму, почуття гідності та любові до України 09 листопада 2016 року у школі пройшла конференція під назвою "Наша свобода не далася дарма", присвячена 40-річчю заснування Української Громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод. У конференції взяли участь учні 10-го та 11-го класів. Діти підготували доклади, в яких висвітили діяльність Української Громадської групи, її значення для України, яка знаходилася на той час у складі СРСР та вплив цієї організації на формування демократичного, правового українського суспільства. Діти активно приймали участь в обговоренні тем та вирішували дискусійні питання, аналізували історичні події минулих років та визначали сучасні тенденції розвитку правосвідомості українських громадян. А також з великою увагою подивилися документальний фільм "Українська Гельсінська спілка вектор визначено".

Підготували даний інформаційно-просвітницький захід вчитель історії та права Ємцова Вікторія Олександрівна та завідуюча бібліотеки Хохлова Марія Анатоліївна.

Школа двері відчиняє…

22 жовтня 2016 року в ЗОШ №64 гостинно відкрилися двері школи для дітей та батьків майбутніх першокласників.

З радістю зустрічала школа своїх друзів. У конференцзалі школи заступник директора з НВР Крамар Н.П. розповіла батькам майбутніх першокласників про особливості навчання в першому класі.

А в цей час учні четвертих класів проводили для малюків екскурсію по школі. Весело було всім разом грати в гру «Паровозик», розучувати веселу фізхвилинку. А справжній сюрприз чекав усіх в актовій залі школи, де вчителі з учнями четвертих класів підготували розважальну програму «Якщо хочеш у школу ти». До дітей приходив Знайко зі своїми друзями. Вони загадувли загадки, пограли в ігри та зробили висновок, що всі, хто прийшов на свято, бажають йти до школи.

Справжньою родзинкою події стала музична казка «Коза та вісім козенят на новий лад», яку презентували діти гуртка «Джерельце». Усі глядачі с захопленням спостерігали за Вовком, який спочатку не хотів вивчати української мови, а потім зрозумів, що вона цікава та прекрасна, подружився з Козенятами та весело співав з ними у колі.

З гарним настроєм, задоволені та мотивовані до навчання, пішли діти та їх батьки.

Незабаром почнуться цікаві заняття у школі майбутнього першокласника «Росточок».

27.05.2016

Наприкінці навчального року відбувся майстер-клас по роботі з сервісами Google (провів викладач інформатики і фізики Корюков І.В.). І вже майже всі викладачі нашої школи вміють працювати з Google-таблицями, сайтами, вміють створювати аккаунти користувачів (учнів) у Google Apps, звіти по закінченню навчального року розміщують на Google диску, списки учнів мікрорайону, що складаються кожним викладачем - в Google таблиці. Це значно полегшує обробку всієї інформації. Переваги спільного інформаційного простору оцінили всі.