Трагічна дата

Дата публікації допису: May 15, 2020 2:6:36 PM

День пам'яті депортації кримських татар

18 травня Україна вшановує пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу, яка забрала життя майже половини корінного народу Криму.

76 років тому у період з 18 до 20 травня 1944 року з території Кримського півострова було депортовано близько 200 тисяч кримських татар.

В переважній більшості жертвами насильницького виселення стали люди похилого віку, жінки і діти. Чоловіків, які поверталися з фронту так само відправляли в місця депортації.

За оцінками різних дослідників у перші роки після примусового виселення загинуло біля 50% депортованих кримських татар внаслідок нелюдських умов проживання і важкої праці.

12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Напередодні цієї трагічної дати у школі були проведені тематичні он-лайн уроки для учнів 9-11 класів "Нескорені долею", перегляд тематичних презентацій "Народ без рідної землі". Учні 5-6 класів ознайомились з відео "Крим: історичний екскурс".